Felhívás!

Prioritás a Bányász utca

Prioritás a Bányász utca

Amint arról hírt adtunk, Baróton elfogadták az idei év költségvetését. A beruházásokat illetően Lázár-Kiss Barna polgármester elmondta, a városkasszából 1,9 millió lej a Petőfi-híd tervezett felújítására van szánva, ezenkívül 783 ezer lej áll jelenleg a település rendelkezésére. A pénzt tervekre, utcák feljavítására, építkezésre költik.

Elsősorban több megvalósíthatósági előtanulmányt elkészíttetnének, melyek későbbi beruházásokhoz lesznek majd szükségesek. Így a Petőfi utca és a zöldségpiac felújítására, az ANL-s tömbházat övező, valamint a temető melletti park rendbetételére készül hasonló terv, összesen 77 700 lej értékben, további 18 400 lejt építkezési engedélyekre költenek. A Bányász utca teljes rehabilitálására – mely munkálat elsőbbséget élvez egyebekkel szemben – 373 ezer lej van befogva, erre és a Rózsák tömbháznegyed egy szakaszának (a „francia blokk” háta mögött) feljavítására a szerződések a kivitelezőkkel már meg vannak kötve. 130 ezer lej kell a sürgősségi felügyelőség (ISU) garázsa építésének folytatására, a tavalyi 70 ezer lejjel így összesen már 200 ezer lejt fog kitenni a város által erre a beruházásra kifizetett összeg, a megállapodás szerint ugyanennyit kérhetnek erre a megyei tanácstól is.

Egy teljesen új tervet is ismertetett a polgármester. Ez a Víz utca teljes feljavítását célozza, idén az előtanulmányt készítenék el. Eszerint a Víz utcát aszfaltoznák, illetve a járdákat is felújítanák a Petőfi-híd és az ún. vajgyári híd közötti szakaszon.

– Az elkövetkező években ez a beruházás lenne a prioritás. Legyen a Víz utcában is felújított út, járda – mondta az elöljáró.

Megemlítette továbbá, hogy idén a polgármesteri hivatal újabb két okostáblát venne a baróti iskoláknak, mint ahogy azt a tavaly is tette.

– Érdeklődtünk az iskoláktól, és azt a választ kaptuk, hogy használják ezeket a táblákat. Ajánlottam az igazgatóknak, hogy tartsanak néhány nyílt órát, amelyeken a sajtó is részt vehetne, így a nyilvánosság is meggyőződhetne ezen beruházások szükségességéről, hasznáról – részletezte.

Végül megjegyezte, hogy optimista a költségvetést illetően, és reméli, azt ki fogják egészíteni később, legalább a tavalyi szintre. A költségvetést nem csak az RMDSZ-es tanácsosok, de a két néppárti és a független tanácsos is elfogadta. A nevükben felszólaló Nagy István úgy fogalmazott, „igyekszenek konszenzusra törekedni”, úgy látja, a polgármester tudja, mit akar, s ezt az akaratát pedig támogatják.

Hozzászólások