Felhívás!

Parkolási gondok

Parkolási gondok

Mit jelent a nagycsaládos kártya, hol lehet ezentúl teherszállító járművekkel megállni, illetve miért nem kompenzálják az udvarterek lakóinak parkolását? Ezeket a kérdéseket szegeztük dr. Szilveszter Szabolcs alpolgármesternek negyedévi nagyinterjúnkban.

– Ki és miért kérhette az úgynevezett nagycsaládos kártyát? Mi volt a motiváció, hogy elindítsák a kezdeményezést?

– Az önkormányzat kezdeményezéséről beszélhetünk, amit a tanács is kedvezően véleményezett. A nagycsaládosok által korábban kérvényezett dolgokat vettük figyelembe, ezzel is próbáljuk úgymond díjazni a több gyermeket vállalókat. Örömteljes, hogy 26 pályázó akadt, vagyis ennyi kérvényt adtak le, és mind átment a szűrőn. Ennek a kritériumai a következők: a gyerekek iskolába vagy óvodába kell járjanak, illetve nem szabadott az önkormányzat felé tartozásuk legyen. Így is összejött 26 család, aminek nagyon örülök, hiszen egy fészekrakó program első fázisában járunk. Szeretnénk a gyermekvállalást ösztönözni a lehetőségeinkhez, kompetenciáinkhoz mérten, az emberek érezzék, hogy a városháza törődik velük, ösztönzi őket.

– Mi történik a parkolóhelyekkel, amiket korábban, a járvány előtt béreltek az emberek? Voltak visszajelzések, hogy nem tiszta, miként működik ez a dolog…

– A helyzet eléggé egyszerű: az éves bérletek érvényessége kitolódik a járványhelyzet idejével. Vagyis ha februárban bérelt parkolót, akkor kiesik a szükségállapoti rész, annyival tovább érvényes a bérlete.

– A helyi tanács elfogadott egy határozatot, miszerint a 3,5 tonnánál nagyobb járműveknek este nem szabad állomásozniuk Kézdivásárhely tömbháznegyedeiben. Ez lépett-e érvénybe, alkalmazták-e?

– Érvényben van, kapunk hideget és meleget is miatta. Pozitív visszajelzést azért, hogy a nagyobb tehergépkocsik jelenlétét megpróbáljuk kiszorítani, a járműtulajdonosoktól meg azt a kérdést, hogy hol, merre álljanak meg. Mindenkinek igaza van, nem vitás. Sajnos, a sajátos városszerkezet miatt nincs, ahogy újabb helyeket parkolónak nevezzünk ki. Zsúfolt az egész város, de ez szerintem mindenki számára egyértelmű. Annyi feltételt szabott a tanács, hogy egy bizonyos időintervallumban ott álljanak meg ezek az autók, ahol nem zavarják a személygépkocsik parkolását. Jó esetben ez a cég székhelye, mi pedig azt javasoltuk, ha az nincs, akkor vegyék igénybe a sportcsarnok melletti parkolót, ami esténként mondhatni üres. Vagy a műjégpálya mögötti részt. A parkolás örökös gondot fog okozni a, nagyon tömörített a város szerkezete.

– Panaszt kaptunk a felújítás alatt lévő udvarterek lakóitól is. Ők azt mondják, hogy a főtéren járna nekik egy ingyenes parkolóhely, amíg nem férnek hozzá a garázsaikhoz.

– A főtérnek ott a második gyűrűje, valahogy ott kellene ezt a kellemetlen problémát kezelni, mert precedenst teremt. Próbálunk segíteni, a lakók megértését kérjük.

Hozzászólások