Felhívás!

Őszi Sokadalom 2018

Őszi Sokadalom 2018

Kézdivásárhely Önkormányzata idén augusztus 30. és szeptember 2. között tartja az Őszi Sokadalom városünnepet. Kínálatukban kézműves kiállítás és termékvásár, kulturális, gyerek, sport és gasztronómiai programok kapnak helyet, de lesz utcazene és gyermekváros is, és ebben az évben, a rendezvény fénypontjaként, a Magyar Állami Operaház kamionja is begördül Kézdivásárhely főterére, a Gördülő Opera Székelyföld turné keretében.

Igazi különlegesség várja idén szeptember elsején az Őszi Sokadalomra kilátogatókat, a városnapok keretében először láthat hasonló nagyprodukciót a nagyérdemű. 2018 nyárutóján a Gördülő Opera legújabb sorozatában Donizetti legnépszerűbb vígoperájának új kiadása utazik a határon túli magyarlakta területekre, így a céhes városba is. Az Őszi Sokadalom szervezői kaptak az alkalmon, és beemelték a rangos intézmény előadását a programkínálatba, így téve színesebbé és egyedivé a 2018-as eseményt. A Magyar Állami Operaház kamionja a Vigadó Művelődési Ház előtti térre péntek éjszaka gördül be, majd a technikai és helyszíni elrendezést követően, este 8 órakor veszi kezdetét a nagysikerű előadás. A szervezők mint­egy 300 ülőhelyet fognak biztosítani, emellett állóhely is lesz bőven. Az előadás ingyenesen tekinthető meg, aki előzetesen szeretné bebiztosítani ülőhelyét, a későbbiekben tájékoztatjuk, hogy hol és hogyan teheti meg.
Donizetti Szerelmi bájital című vígoperáját két felvonásban, magyar nyelven hozza el a Magyar Állami Operaház. Az 1832 óta szakadatlan sikerrel játszott darabban megtalálható minden, ami a felhőtlen szórakozáshoz kell: reménytelennek tűnő szerelem, szövevényes történet, falusi idill, szélhámos csodadoktor, váratlan örökség, humor és líra, valamint olyan varázslatos melódiák, mint pl. az „Una furtiva lagrima” kezdetű híres tenor ária. A történet főhőse egy szegény falusi fiú, Nemorino, aki reménytelenül szerelmes a gazdag földbirtokosnőbe, Adinába, ő azonban a hetyke Belcore őrmester házassági ajánlatát fogadja el. A kétségbeesett fiú minden pénzét egy kuruzslótól szerzett „bájitalra” költi, hogy elnyerhesse szerelme szívét, majd a seregbe is beáll, hogy pénzhez, és ezáltal még több „csodaszerhez” jusson. Bár a bájital valójában csupán bor, Nemorino igaz szerelme végül mégis elnyeri jutalmát. Az operát mindössze hat hét alatt írta a bel canto mestere, a darab alapjául pedig Eugène Scribe Bájital című 1831-es operalibrettója mellett egy önéletrajzi momentum is szolgált: Donizetti zeneszerzői karrierjét 1820-ban egy katonai behívó fenyegette, de egy vagyonos bergamói üzletasszony megváltotta az ígéretes fiatal komponista „szabadságát”. A művet utoljára Palcsó Sándor állította színpadra Budapesten, 2000-ben. Az Opera új vándorelőadását Toronykőy Attila rendezésében láthatja a kézdivásárhelyi közönség.
A produkció részleteiről, további állomásairól a www.opera.hu weboldalon találnak információkat, a kézdivásárhelyi előadás tudnivalói a www.oszisokadalom.ro honlapon lesznek elérhetők. <<

Hozzászólások