Felhívás!

Örökségünk újabb őrei

Örökségünk újabb őrei

Az alábbiakban bemutatjuk az RMDSZ által 2012-ben útnak indított Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! elnevezésű vetélkedő harmadik céhes városbeli csapatát.

Amint arról írtunk, a program keretében a középiskolás diákoknak ki kell választaniuk egy-egy műemléket, és fel kell fedezniük, illetve másoknak is meg kell mutatniuk azokat az értékeket, történeteket, különleges eseményeket, amelyek egyedivé teszik az épületet.

Az Apor Péter Mezőgazdasági Iskolaközpont tizenkét fős csapattal nevezett a megmérettetésre. „Kézdivásárhely egy különleges város, rengeteg örökbefogadásra érdemes épülettel”, indokolta a versenyre való benevezést az Örökségünk őrei: Incze László Céhtörténeti Múzeumot képviselő Bekk Edina, Bede Edit és Daczó Bernadette. Az általuk örökbe fogadott épületről így nyilatkoztak: „célunk, hogy diáktársainkkal és minél több személlyel megismertessük a céhtörténeti múzeumot, és az annak helyet adó épület múltját, hiszen kevesen tudják például azt, hogy régen tanácsháza és rendőrség volt, a pincéjében meg a fogda volt berendezve.”

Az első, november 15-én véget érő fordulóban a csapatoknak az általuk örökbe fogadott épületeket kell minél jobban megismerniük, és azokat másokkal is ismertetni közösségi oldalakon, a folytatásban különböző projektek kell megvalósítaniuk, drámajátékkal bemutatni a történetét. Az Örökségünk őrei: Incze László Céhtörténeti Múzeum csapat tagjai nem tétlenkedtek, amint az beszélgetésünkkor kiderült: „megkerestük Dimény Attila múzeumigazgatót, aki az általa vezetett intézmény múltjáról mesélt, emellett a városi könyvtárban dokumentálódtunk, a Gyűjtemények Házában is, ahol Beke Ernő úr mutatott régi képeslapokat Kézdivásárhelyről, de interneten is kutakodtunk.

Hangsúlyozták, az általuk örökbe fogadott épület jó állapotban van, ezért nem annak felújítását szorgalmazzák, inkább annak multifunkcionalitására helyeznék a hangsúlyt: „célunk a város polgárságával megismertetni az épület funkcióját, annak sokszínűségét, illetve az ahhoz fűződő személyes történeteket.” A múzeum jobb megismerése és népszerűsítése céljából részt vennének múzeumpedagógiai foglalkozásokon, például rendhagyó irodalom-, illetve történelemórákon, az iskola román anyanyelvű diákjainak is bemutatnák a kulturális intézményt, úgy, hogy a román nyelvű idegenvezetést a csapat tagjai biztosítanák, „hogy ők is ismerjék meg a helyi kézművesség emlékanyagát, a babaméretű népviseleti gyűjteményt, műemlékeinket és kultúránkat”, emellett televíziós szereplés is szerepel a terveik között. Befejezésül megjegyezték, úgy vélik, sok helyi, illetve környékbeli személy nem tudja, milyen nagy kincs van a közelükben, és hozzájuk szeretnék közelebb juttatni az Incze László Céhtörténeti Múzeumot.

Örökségünk őrei: Incze László Céhtörténeti Múzeum csapat: Bekk Edina, Bede Edit, Csoma-Köntés Szabolcs (IX. A osztály), Csala Johanna, Csomos Kinga, Ionescu-Vas Zenkő, Daczó Bernadette, Zsigmond Terézia Edina, Tokos Éva, Váncsa Rita (X. A), Borbándi Anett, Kádár Andrea (X. B)

 

Hozzászólások