Felhívás!

Óriási beruházások éve lesz

Óriási beruházások éve lesz

Amint arról írtunk, Kézdivásárhely történelmének legnagyobb költségvetését fogadta el múlt pénteken a helyi döntéshozó testület. Az idei büdzsé a tavalyi hetvenmillió lejhez képest 28 millióval növekedett, és ez nem is tartalmaz minden tételt.

A büdzsé elfogadását az késleltette, hogy annak összeállításáig a tanügyminisztérium nem közölte a fejadaggal arányosan elkülönítendő pénzösszeget, viszont a pénzügyi törvény előírása értelmében minden önkormányzatnak legkésőbb február 11-ig el kell fogadnia a költségvetést. Ennek megfelelően egy nem teljes költségvetést voksoltak meg. Tavaly 2,5 millió lejt tett ki a szóban forgó összeg, de az energiahordozók áremelkedése miatt ez kb. 3 millió lejjel módosul, a tételt költségvetés-módosítással építik be majd a büdzsébe.

2021-ben a város mintegy 35 millió lejt költött a különböző tevékenységek működtetésére és fenntartására, és ugyanakkora összeget fejlesztésekre. Idén ez nagyot változott: a költségvetésben ugyan több pénzt, kb. 41 millió lejt fordítanak a városháza által finanszírozott működtetési tevékenységekre, ugyanakkor 57,1 millió lejre emelkedett a fejlesztésre szánt keret, a különböző beruházásokra fordított összeg az idei költségvetés 58 százalékát teszi ki. Saját erőforrásokból 36,5 millió lej áll rendelkezésre, európai uniós pénzekből 28,2 millió lej érkezik, a központi büdzséből 23,2 millió lejre számítanak, míg a megtakarítások 10,4 millió lejt tesznek ki. Emellett említendő az uszodára a kormányhatározattal elkülönített 30 millió euró is, ami gyakorlatilag nagyobb tétel, mint a jelentősen megnőtt éves költségvetés. De mi is készül ebből a rengeteg pénzből?

Fejlesztésre fordítják a legtöbb pénzt

A polgármesteri hivatal és a hozzá tartozó intézmények működtetésére 41 millió lejt irányoztak elő, ez magában foglalja egyebek mellett a közigazgatási szervekre költendő pénzt, a közszolgáltatásokra elkülönített összeget, a közrendre és közbiztonságra, a művészetre, kultúrára és sportra, valamint a turizmusra fordítandó tételeket. Maga a helyi közigazgatás kisebb összeget, 7,2 millió lejt emészt fel, de ennél kevesebbet, mindössze hat százalékot tesz ki a fejlesztésre szánt összeg. Az egészségügy esetében az arány jóval magasabb, 79 százalékos, akárcsak az úthálózatra (79%), oktatásra (70%), sportra, kultúrára és művészetre elkülönített (76%) összeg aránya.

Április végén startol az Anghel Saligny-program, melyhez az önkormányzatnak kilenc pályázata van benyújtva. Bokor Tibor polgármester számításai szerint, amennyiben azok egyharmadát pozitív elbírálásban részesítik, további 10 millió lej érkezhet Kézdivásárhelyre, ami tovább növelné a város büdzséjét. A város idén egy új inkubátorház létesítésére közel 1,8 millió lejt fordít, ugyanakkor két helyen is pályáztak elektromos autó-töltőállomásra. Az előkészítés 150 ezer lejbe kerül, az összeg 7–10 állomás előkészítésére lenne elegendő. A város a fizetős parkolórendszer bővítése végett 255 ezer lejt költ automaták vásárlására, az uszoda építéséhez 700 ezer lejjel járulnának idén hozzá. „Végre elkészült a terv, elküldtük Bukarestbe. A kiírási feltételeket hamarosan közlik. Mivel nagy értékű beruházásáról van szó, erre hatvannapos periódus van. Amennyiben nem lesz fellebbezés, a szerződéskötést követően s függetlenül attól, hogy ki kerül kormányra, nagyon nehéz lesz a finanszírozási feltételeket megtámadni” – mondotta az egyik legjelentősebb beruházás kapcsán Bokor Tibor.

Idén vélhetően elkészül a Bod Péter Tanítóképző udvarán az új óvoda, a munkálat jó ütemben halad, a költség viszont jelentős: négymillió lejjel terheli a városkasszát. A Csipkerózsika-óvoda korszerűsítése 99 százalékban be van fejezve, viszont a város 258 ezer lejjel adósa a kivitelezőnek, ezt az idei költségvetésből törlesztik. A Benedek Elek utcában a 3-as számú óvoda épületének energetikai korszerűsítése 1,2 millió lejbe kerül, az eláztatott épületben ismét munkához láttak. Nyujtódon folyamatban van a Jakabos Ödön Általános Iskola épületének energetikai korszerűsítése, amely egy 1.414.830 lejes tételt képvisel. Hasonló munkálat zajlott az elmúlt időszakban a Turóczi Mózes Általános Iskola épületén, a felújítás befejeződött, de van egy 1.142.120 lejes hátralék, amelyet törleszteni kell. Amint arról beszámoltunk, a sebészet épületének energetikai korszerűsítése és teljes körű felújítása is folyamatban van, a mintegy másfél hónap múlva befejezendő munkálat értéke 2.420.410 lej.

A közvilágítás korszerűsítése második részének pályázáshoz szükséges iratcsomó összeállítására százezer lejt költenek. Az első fázist megnyerte az önkormányzat, elkezdik 600 izzó LED-égőre való cseréjét. Az Országos Befektetési Társaságnál (CNI) a városvezetés a DALI-programon keresztül a Vigadó Művelődési Ház korszerűsítésére is pályázott, az önrész 200 ezer lejt tenne ki. Újdonság, hogy idén megkezdődik a Molnár Józsiás-park korszerűsítése is, melynek a névadó kriptája mellett, az egykori kertészet területén át új bejárata is lesz. Ez a felújítás 484 ezer lejbe kerül. A város 500 ezer lejért egy új buldoexkavátort vásárol, mert a tulajdonukban lévő javítása rengeteg pénzt emészt fel.

Az önkormányzat a polgármesteri hivatal korszerűsítésére is figyelmet fordít: 150 ezer lejből akarják energetikailag hatékonnyá tenni és belsőleg is modernizálni a városházát. Jelentős összeg, 4.347.490 lej van elkülönítve a járóbeteg-rendelő korszerűsítésére. Gondot jelent, hogy az első liciten egy cég sem jelentkezett, így meg kell emelni a beruházás értékét. Nem kerül kevés pénzbe az egykori Székely Katonanevelde és a Dac-tó korszerűsítése: az egy pályázaton futó beruházások mintegy négymillió eurót, vagyis 19.288.360 lejt kóstálnak. A régi kaszárnya felújítási munkái megkezdődtek, a Dac-tó korszerűsítése tavasszal esedékes.

A részvételi költségvetésre idén 107 ezer lejt különítettek el, jelentős tétel még a büdzsében a víz- és szennyvízhálózat bővítése, amire több mint négymillió lejt fordítottak. Jelenleg az Ady Endre utcában dolgoznak, ezt követően a Kanta, majd az Eminescu utcákban folytatják a munkát. Az Anghel Saligny-programhoz benyújtott pályázatban a Kert, Csernáton, Kanta, Matkó István, Bod Péter, Tavasz, Nagy Mózes, Iskola, Temető utcák, valamint az 59, 60, 61, 62-es udvarterek és a szentléleki bicikliút modernizálása és kiépítése van belefoglalva, a város önrésze sikeres pályázás esetén 830 ezer lejt tenne ki. A Bem József utca korszerűsítése a jelenlegi árakkal 10,7 millió lejbe kerül, a közvilágítás korszerűsítésének első fázisához pedig 300 ezer lejjel járul hozzá a város.

Tavaly a szennyvízcsatornát építették ki a Bem József utcában. A neheze ezután jön
Az említettek mellett felújítás van beütemezve a Haladás, Ifjúság, Hajnal, Józsa Béla, Bem József (Oroszfalu), Dobolyi Aladár, Legelő, Tudor Vladimirescu utcákban, továbbá az Ady Endre utcában a tömbházak között, a Szabó Jenő utcában, Sárfalván a templom felé vezető úton, illetve a Petőfi Sándor utca 42, 43, 44-es tömbházak előtt: ez kétmillió lejjel terheli az idei költségvetést. A 100 ezer lejnél nagyobb tételek közül említést érdemel még a Kézdivásárhely Klíma- és Fenntartható Fejlődés Stratégiája (125 ezer lej), a város mobilitási stratégiája (142.800 lej), szennyvízátemelő-aknák építése (112.500 lej), valamint a központ, az ipari parkok és Kézdivásárhely adminisztratív területéhez kapcsolódóan városrendezési tervek elkészítése (288 ezer lej).

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).