Felhívás!

Népszerűsítik az iskolát

Népszerűsítik az iskolát

Múlt héten zajlott le a Mesterségek hete rendezvénysorozat Kézdivásárhely szaklíceumaiban. A Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ (GÁMOK) is bemutatta kínálatát, jelezve, hogy nemcsak az elméleti képzés fontos, hanem a jól képzett diákok is aranyat érnek manapság.

A líceum vezetősége készül a jövő tanévre, meg akarják mutatni, hogy mit kínál az oktatási intézmény – tudtuk meg Finna István igazgatótól, aki házi­gazdaként kalauzolt a Mesterségek hete rendezvényen. Ekkor nyílt meg az oktatási intézmény, mutatta meg kínálatát azoknak a környékbeli diákoknak, akik a szakképzésben látják a jövőt. „Mert jövő az van, lehet itthon érvényesülni, a tarisznyázást pedig vállalják az intézmények” – mondotta az intézmény vezetője.

A Mesterségek hete is ezt a célt szolgálta, amint a járványügyi helyzet lehetővé tette, kinyitották az iskola kapuit, hogy a környező települése diákjai betekintést nyerjenek a laborgyakorlatokba, az órák menetébe.
– Minden nap programunk volt, két napon át intenzívebben foglalkoztunk ezzel. Talán az egyetlen líceum vagyunk a környéken, mely sok szakmát felölel. Könnyű- és szállodaipari képzésre van nálunk lehetőség, szakiskolában és líceumban egyaránt. Mit minden oktatási intézmény, piacon vagyunk, megpróbáljuk eladni magunkat – mondotta az igazgató.

Finna az erdészeti és a robotikaosztályt emelte ki a líceumi tagozatok közül, az előző léte azért is indokolt, mert rengeteg magánerdészet és közbirtokosság működik a környéken, így a hallgatók el tudnak helyezkedni. Bár elsősorban férfias szakma, a szebbik nemből is adtak már szakembert – tudtuk meg az igazgatótól.

A két líceumi osztály mellett három szakképzést indítanak, figyelembe véve a piacok igényeit. Így a számítástechnikai és az erdészeti szaklíceum mellett az épületgépészet–villanyszerelő, kőműves–vízgázszerelő és szakács, illetve szállodaipar szakmákban kínálnak képzési lehetőséget.

Az is felmerült, hogy a végzősök közül hányan maradnak szülőföldön, és hányan veszik a vándorbotot kézbe. Az iskola vezetősége ezt egy éve követi figyelemmel. „A visszajelzések szerint az arány 50–50 százalékos, szerencsére a diákok mintegy fele dönt úgy, hogy itthon akar megélni.

A szakiskolát végzettek számára nem kötelező az érettségi vizsga. „Elméletileg az a jó, ha mindenki érettségizik. Szakiskolában tizenegy osztály van, mi lehetőséget biztosítunk a továbbtanulásra. Idén is két esti osztályunk van, egy kilencedikes és egy 11. után lévő tagozat. Sokan vannak, aki dolgoznak, ez egy lehetőség számukra” – fejtette ki.

A szaklíceumok esetében ez nincs oklevélhez kötve, de nem árt, ha van érettségije – tette hozzá az 528 diákot foglalkoztató intézmény vezetője, aki dizájner szak indítását tervezi, délutáni képzés keretében. Mindezek mellett maradna az programozói, erdésztechnikusi szak is, szintén délutáni szakoktatás keretében.

Az iskolának 87 bentlakója van, minden hely nincs betöltve, viszont az intézmény látja el a város teljes igényét ilyen tekintetben. Jelenleg a lefödöttségük kb. 80 százalékos, még van helyük – summázott Finna István.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).