Felhívás!

Nagy munkálatok zajlanak

Nagy munkálatok zajlanak

Középületek újulnak meg, zajlik a csatornázás, és több községi utat burkolnak bitumennel Torján. A településen ennyi beruházás talán sosem zajlott egyidőben.

Torja alsó részén folytatják a csatornázás munkálatokat, ahol ez a munkafolyamat lezárult, ott következik az aszfaltozás – tudtuk meg Daragus Attila polgármestertől. Céljuk az, hogy ahol mindenféle földalatti munka el van végezve, oda kerüljön bitumenszőnyeg, hogy a továbbiakban ne kelljen bántani az úttestet. A nagyközség egyébként egy olyan pályázatot nyert meg, ami nyolc kilométer községi út aszfaltozását látja elő, ebből két kilométer került Futásfalvára, a többi a községközpontot érinti. Bár a községbeliek értetlenkedhetnek, hogy az altorjai templomot körülövező, a helyen lévő két temetőt érintő részre miért öntöttek aszfaltot, erre egyszerű a magyarázat: a letett projekt úgy érte el a támogatáshoz szükséges pontszámot, ha ez szerepel benne, hasonló furcsaságok más települések által nyert pályázatok esetében is voltak.

A községvezetés egyébként a Szent Miklós templommal szembeni, a Jókai Mór elemi iskola mellett bevezető utcában aszfaltoz, ebben a hónapban leöntik az első réteget a karatnai falurészen is, ez a község egyik leghosszabb útja. „Szeptember 4-5-én, remélhetőleg megszervezhetjük a falunapokat, akkor szeretnénk megejteni a szalagvágást a karatnai, teljesen felújított óvodánál, és úgy gondoljuk, hogy akkorra már aszfaltúton közelíthetjük meg az intézményt” – magyarázta az elöljáró. Optimizmusának van alapja, hiszen a szakasz alapozása megtörtént, aszfaltozásra elő van készítve a terep. A hét és fél éve útjára indított nagy aszfaltozási projekt nincs, ahogy teljes egészében elkészüljön az említett időpontig, de az első, alapréteget mindenképpen leöntik – tudtuk meg az elöljárótól, aki szerint a feltorjai iskola is felújítás alatt áll, ott nyílászárók kerülnek az épületbe. A karatnai oktatási intézmény egyébként példásan fel van újítva, a szép épület kívül-belül új köntöst kapott, az ablakoktól a padlózatig minden új az ingatlanban, ami korszerű tűzvédelmi felszereléssel is el van látva.

Szintén a falunapokra van ütemezve a bálványosi ülepítőállomás átadása is, jelenleg a berendezés próbaüzem alatt van.

Az önkormányzat a Vinca Minor Egyesülettel partnerségben több forrás környékét felújította, a torjai hágón levőnél például tanösvényt alakítottak ki, a területet napelemes villanypásztorral vették körül, hogy minimalizálják a medvék jelentette veszélyt.

Daragus Attila a falunapokról is szót ejtett: a vírus teremtette helyzet miatt át kellett gondolják a tavaly elmaradt rendezvény idei kiadását, meglesz a nagykorúsítás, köszöntik az újszülötteket, lesz főzőverseny, de minden szabadtéri lesz. „A falunapokat a magyarországi pápalátogatás miatt egy héttel előrébb hoztuk, így a Mária-búcsú is korábban lesz, mert az egyház képviselői elutaznak. Amit lehet, szabadtéri színpadon szervezünk meg, csak reménykedünk, hogy addig nem lesznek szigorítások. A disznótoros fesztiválon is gondolkodunk, ez november végén lenne esedékes, de ez időben a mostani helyzet miatt akkora távolság, hogy akár a hatos lottó nyerőszámainak a találgatásába is bocsátkozhatnék ennyi erővel” – summázott Torja első embere.

Hozzászólások
Vissza a focihoz!

Vissza a focihoz!

Szavak nincsenek a boldogságra, de ha mégis vannak, azokat százszor, ezerszer elmondták, leírták a Sepsi OSK kupagyőzelmét köszöntő, ünneplő sportkedvelők, szurkolók. A háromszéki csapat bő egy évtized alatt elérte azt, ami sok más klubnak évszázad alatt sem sikerült. Ennek ellenére a kupagyőzelem nem nevezhető fantasztikus meglepetésnek, mert a háromszéki csapat tudásában, potenciáljában jól benne volt ennek az esélye. A bajnoki címé nem, mert az sokkal összetettebb. De talán egy dobogós helyezés már éveken belül elérhető.