Felhívás!

Múzeumi programok

Múzeumi programok

Az alábbiakban az Erdővidék Múzeumában péntekenként zajló Kalendárium – Jeles napok-sorozat legutóbbi kiadásáról, továbbá az e havi témáiról olvashatnak.

 

November 17-én, a megszokott naptól és időponttól eltérően, pénteken 18 órakor Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében jelentkezik a Tortoma Önképzőkör, meghívott előadója Bernád Ilona bába (szülésznő), természetgyógyász, néprajzos szakíró, aki Mit alkalmazhatunk ma népi egészségkultúránkból címmel tart előadást. A találkozó keretében megvásárolhatók lesznek az előadó eddig megjelent kötetei.

Ezen túlmenően november 23-án, csütörtökön 18 órakor folytatódik a Kalendárium-sorozat, ezúttal beágyazva az Erdővidéki Közművelődési Napok rendezvényeibe. (Lásd a fenti programot!)

Legutóbb, októberben sem bánta meg, aki a Jeles napok-sorozat nyolcadik alkalmat megért kiadására ellátogatott. Akkor a jelenlevők, köztük sok gyermek, a kukoricafosztás csínyjával ismerkedhettek, aztán a nagybaconi Kusztos Vilmos jóvoltából végignézhették azt is, miként zajlik a szőlőpréselés, a mustot is megkóstolták. Volt tánc és éneklés is, hiszen ott voltak a Nagy Adél tanítónő vezette köpeci ifjak, akik a jókedvről gondoskodtak. A talpalávalót Bogyor András Roland, Nagy Adél Réka, Nagy Károly és Nagy Magor húzták hegedűn és brácsán. Az est házigazdája, Hoffman Edit elmondta, régebb bizony ez az októberi időszak volt az, amikor „buliztak” a népek, a közös mulatozásra a kukoricafosztás, a szüret adott alkamat. Az őszi vidámságok idejét kisfarsangnak is nevezték. A gyermekek a kukoricacsomó közé rejtve cetliket találtak, azokon egy-egy októberi jeles nap köré fonódott népszokás mikéntjeiről olvashattak.

Megtudhatták például, hogy régen, október 26-ig, Szent Dömötör napjáig a pásztorok, akik bizony nagy becsben tartott emberek voltak, nem mint manapság, el kellett számoljanak gazdáiknak, de azt is, hogy ezelőtt egy-egy jeles nap egyben időjósló nap is volt. Orsolya napján, ha jó idő volt, azt mondták az karácsonyig is eltarthat, október 28-án pedig, Szent Simon és Júdás apostolok napján járta a mondás, hogy eljött Simon, Júdás, dideregve fázik a gulyás.

Az együttléten jelen volt Lakatos Csilla néprajzkutató is, aki táncokat oktatott a fiataloknak, a szintén köpeci Szilágyi Etelka Imola segítségével pedig megtanulhatták azt is, hogyan készülnek a csuhébabák.

Hozzászólások