Felhívás!

Munkakutya-vizsga Bodokon

Munkakutya-vizsga Bodokon

Április 22–23-án újra a bodoki sportpálya adott otthont a Kovászna Megyei Ebtenyésztők Egyesülete által immár 3. alkalommal megszervezett nemzetközi munkakutya-bajnokságnak. A kétnapos megmérettetésre 20 munkakutyát neveztek be az ország különböző részeiről érkezett gazdák.

 A németjuhász, a belga juhász, a rottweiler, a berni pásztor, az újfundlandi, a golden retriever kitűnően teljesített az engedelmességi és kísérőkutya-vizsgán (BH1). A szakmai zsűri több próba alapján vizsgált: pórázon vezetés, szabadon követés, menet közbeni ültetés, helyben maradás figyelemelvonással stb. Az alapfokú munkakutya-vizsga (IPO1), amely nyomkövetésen, fegyelmező és őrző-védő munkán alapszik, valamint a felsőfokú munkakutya-vizsga (IPO3) úgyszintén komoly felkészülést igényel.

Idén a verseny kitartáspróbával egészült ki, amely során a négylábú végigkövette gazdáját a húsz kilométeres biciklitúrán, egy pihenő beiktatásával. Kerekes Károly, a három éve megalakult Kovászna Megyei Ebtenyésztők Egyesületének elnöke elmondta, a megyében egyre nagyobb népszerűségnek örvend munkakutya-vizsga, egyre bővül a résztvevők száma, és nő a verseny színvonala is.

– Örülök, hogy egyre többen foglalkoznak kutyatenyésztéssel és kutyakiképzéssel. Az IPO-vizsgáknak célja megmutatni egy kutya használati értékét, valamint segíteni, fenntartani, fejleszteni a kutyák egészségét és munkakészségét a tenyésztésben. A két nap alatt nyomkövetésben is bizonyítottak, amikor elhagyott vagy elrejtett tárgyakat kerestek meg szagminta alapján. Emellett a fegyelmező vizsgán utasításra különféle feladatokat hajtottak végre.

Az őrző-védő munkában különösen megmutatkozott a gazda és kutyája közötti szoros kapcsolat, amelynek lényege, hogy a kutya megkeresse, őrizze, szökés eseten pedig elfogja a bűnözőt – tette hozzá Kerekes. A Kovászna Megyei Ebtenyésztők Egyesülete július 15–16-án második alkalommal szervezi meg az országos kutyakiállítást, szintén a bodoki sportpályán.

Hozzászólások