Felhívás!

Mintafaluvá vált Gelence is

Mintafaluvá vált Gelence is

November 16-án a gelencei Bingo pékségben beüzemelték a második olyan kemencét is, ami biomasszával fűtött, így a benne sülő kenyereket akár zöld terméknek is nevezhetjük. A pékség egy hónappal ezelőtt már felszerelt egy modern kemencét, ami egyébként Háromszéken készül.

 

Az átadáson jelen volt Sebestyén Tihamér, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem segédtanára, Vajda Lajos, a Green Energy Egyesület elnöke, Cseh József polgármester, Ilyés Botond alpolgármester, dr. Bartha Sándor egyetemi professzor és kutató, Hrovje Dorotic és Borna Doracic, a zágrábi egyetem két doktorandusza, illetve Bőjte Orsolya a Babeș-Bolyai Tudományegyetem harmadéves hallgatója, aki az Eötvös Loránd Tudomány Egyetem Márton Áron Szakkollégiumának kutatási ösztöndíját is elnyerte.

A jelenlévők kiselőadásokat tartottak, elemzéseket mutattak be a biomasszáról, szó esett a kis és nagy fűtésrendszerek fenntarthatóságáról. Ezenkívül egy tábla is kikerült a falu határába, ami igazolja, hogy Esztelnek mellett Gelence is mintafaluvá vált a Biovill-programnak köszönhetően.

Hozzászólások
Óriási felelősség

Óriási felelősség

A romániai Környezetőrség Országos Szakszervezete úgy ítéli meg, súlyosan sérti az intézmény alkalmazottainak érdekeit, emellett káros kihatással van a hivatali munkájukra – ellenőrzési és felügyelési megbízatásaikra – az a tény, hogy ez ideig nem lépett érvénybe a környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi miniszter 2021. június 29-i keltezésű, 1006-os számú rendelete, amely az ágazatban tevékenykedők bérrendszerében fellelhető méltánytalanságok kiküszöbölését célozza.

Másnak térkép e táj

Másnak térkép e táj

Ritka szerencsés módon alakul, mint kés a vajban, úgy halad a Kovászna Megyei Művelődési Központ (KMMK) Másnak térkép e táj című projektje. Kezdetben volt egy felkérés könyvkiadásra, melyhez megérkezett egy pályázat, majd tovább görgött a projekt. A lényeg, hogy a szülőföldhöz kötődést segítő, a helyi értékeket itthon és határon túl is megismertető, értékes, látványos oktatási anyag születik. A KMMK munkatársát, a pályázatért felelős Szőts Papp Zsuzsát faggattuk a részletekről.