Felhívás!

Mindenkinek ellenőriznie kell a telekkönyveket

Mindenkinek ellenőriznie kell a telekkönyveket

Hosszú munka után befejezték Szentkatolnán az általános kataszteri munkákat, ami azt jelenti, hogy nemsokára telekkönyveződnek a község kül- és belterületei, mind az utak, szántóföldek, mind a különböző ingatlanok. A munka egy fontos szakaszába érkezett: a lakosok ellenőrizhetik, hogy minden területük helyesen szerepel-e a kataszteri papírokban.

2019-ben kezdődött el az általános kataszter Szentkatolna községben, 2020-ban folyt a terepmunka, nemrég pedig a kataszteri dokumentációt végző konstancai cég átadta az aktákat kifüggesztésre.

– Bárki megtekintheti a szentkatolnai kultúrotthonban ezeket, sőt, kérünk is rá mindenkit, tegye meg. 60 nap áll rendelkezésre, tehát június 10-ig lehet megnézni, és benyújtani az esetleges óvásokat. Ha valakinek valami ellenvetése, panasza van, nem ért egyet valamivel, van egy formanyomtatvány, amit a kultúrotthonban vagy a polgármesteri hivatalban lehet kitölteni, majd leadni – mondta el Tóth Levente kataszteres munkatárs.

Kiemelte továbbá, fontos tudni, hogy minden ingatlanra külön-külön kell leadni az óvásokat. Ez abban az esetben fontos, ha a birtoklevélen több parcella is van, akkor csak arra kell benyújtani az óvást, amelyikkel kapcsolatban nem elégedett a tulajdonos.

– A kataszteri hivatal a 60 nap lejárta után, nagyjából 30 nap alatt bírálja ez az óvásokat. Mi hetente, kéthetente, annak függvényében, hogy mennyi gyűl, továbbítjuk. Az óvások elbírálása után azonban összeállítják a végleges aktacsomót, ami alapján kiállítják a telekkönyveket. Ezért fontos, hogy mindenki jöjjön, ellenőrizze, hogy minden rendben van-e, mert utólag nem lehet majd javítani rajta – hangsúlyozta.

Az óvásokkal kapcsolatban fontos tudni továbbá, hogy adott esetben, ha valaki a 60 nap alatt nem tudja ellenőrizni a saját aktáit, akkor megkérhet egy olyan személyt, aki tisztában van a területekkel, hogy intézkedjen helyette.

– Ahogyan előzetesen átnéztük az aktákat, vannak bizony hibák benne, személyes tapasztalatból is mondom. Ezért nagyon fontos, hogy mindenki leellenőrizze. Nehéz munka vár ránk, azonban sürgető is. Aki most nem jön, és kifut a hatvan napból, utána már nem tud, mit tenni – tette hozzá Tusa Levente, polgármester.

A végleges telekkönyveket az önkormányzat reményei szerint még ez év végén vagy 2023 elején a lakosok kezébe adhatják.

Hozzászólások
Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Az USR szerint Rafila összeférhetetlenségi állapotba került egy tanácsadói szerződés nyomán

Emanuel Ungureanu, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) parlamenti képviselője szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter “súlyos összeférhetetlenségi állapotba” került, miután tanácsadói szerződést kötött az Egészségügyi Világszervezettel (WHO), és emiatt feljelentést tesz az Országos Feddhetetlenségi Ügynökségnél (ANI) és a korrupcióellenes ügynökségnél (DNA).