Felhívás!

Meleg ételt a diákoknak

Meleg ételt a diákoknak

Gelence nemcsak a környezetbarát technológiák terén lép elő hamarosan, hanem az oktatás terén is: a Kovászna megyei iskolák közül egyetlenként vesz részt a Meleg ételt a diákoknak programba. Egyetlen gond van: az újításnak szánt elképzelésnek jó romániai szokás szerint eddig hiányzott az alkalmazási módszertana.

Jócskán benne járunk a 2016–2017-es tanévben, amelynek a végéig a kormány elképzelése szerint az ország ötven iskolájában adnának meleg ételt a diákoknak a szokásos tej-kifli helyett, viszont február elején ennek még se híre, se hamva. Megyénkben tudtunk szerint Gelence az egyetlen haszonélvezője a programnak, így a Jancsó Benedek-iskola mintegy ötszáz diákja részesülne meleg ételben. A rendelet értelmében az ebédet egy adott iskola ellátottsága szerint (pl. étkezde megléte vagy épp hiánya) élelmiszercsomaggal is helyettesíteni lehet, ami természetesen kizárólag az iskolában jelen lévő diákoknak jár.

Kovács Zsuzsanna igazgatónő érdeklődésünkre elmondta: úgy véli, hogy a meglehetősen magas diáklétszám miatt került be Gelence a programba, hiszen az intézménybe nem kevesebb, mint 634 diák van beírva, akikből jelenleg 550-en jogosultak a tejre és a kiflire, illetve az almára.

Az igazgatónő kifejtette: sok mindent nem tud a programról, csak azt, hogy talán hét lejben határozták meg az egy diák étkeztetésére jutó napi összeget. „Úgy tudom, folyamatban vannak a kiírások” – mondta, hozzátéve, hogy a polgármesterrel egyeztetve arra a következtetésre jutottak, hogy az iskola csak az élelmiszercsomagot tudja felvállalni, ugyanis a körülményeik nem megfelelőek, nincs étkezde. Még fölös osztálytermünk sincs, amit étkezdének „előléptethetnénk” – summázott az igazgatónő.

Hozzászólások