Felhívás!

Megvalósítások és tervek

Megvalósítások és tervek

Torja polgármesterével még azelőtt készítettünk beszélgetést, hogy a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések igazából berobbantak volna életünkbe, korlátozva életterünket, belekontárkodva munkavégzésünkbe, és természetesen az önkormányzatok mindennapjaiba is. Daragus Attila a korábbi megvalósításokat elevenítette fel, és a terveiről is beszélt.

A községben még tavaly eldöntötték, hogy egy kisebb strandot létesítenek. Ennek a sportcsarnok melletti területet szemelték ki, ami a községháza gazdasági udvarával is határos. A medencét leszállították, be is ásták a földbe, és az volt a terve, hogy május elsején „megengedik a csapot”, de ez vélhetően tolódni fog a felvezetőnkben vázoltak miatt. Az önkormányzat nem ok nélkül választotta a strand helyszínéül az említett területet, mivel spórolni akartak a zuhanyokkal, így azokat a majdani lubickolók a sportcsarnokban tudják igénybe venni. A területet egyébként rendezni fogják, a medencét pedig a szabadeséssel a községbe érkező forrásvízzel töltik fel.

A medencét beásták a földbe, a gépészeti munkát és a területrendezést még el kell végezni. Belátható időn belül amúgy sem lehet lubickolni benne

A medence felszerelése egyébként egy hosszabb folyamat része, mivel az önkormányzat a főútról indulva sorban felújította az orvosi rendelőt, a kultúrotthont és a sportcsarnokot, ez utóbbinál pedig arra gondoltak, hogy bővítik a szolgáltatásokat. „A sportcsarnok szerencsére nagyon kihasznált (volt a járvány előtt – szerk.), sokan járnak sportolni, így tavasztól őszig igénybe tudnák nem csak a falusfeleink, hanem a sportolók is venni a szabadtéri medencét. Előbb utóbb pedig biztos, hogy befödnénk, illetve fűteni is tudnánk” – magyarázta a távlati terveket az elöljáró, aki szerint a medencével együtt a sportcsarnokot, az iskolaépület együttesét is egybekertelnék ezúttal.

Csatornázás folytatása

A tavasz beálltával tervbe volt véve a csatornázás folytatása is a nagyközségben, de minden munkálat leállt a településen, mivel sok olyan folyamat lett volna, amelyek során a munkások nem tudták volna betartani a járványügyi biztonsági intézkedéseket. A csatornázás esetében a második rész kivitelezése következik (és amint a korlátozások leállnak, akkor meg is kezdik), erre európai uniós pályázatot nyert a községvezetés. A pénzből Csikafalva, Somszeg, Valál és Csorbaszeg falurészeken lesz csatornázás. „Általában ezek azok a falurészek, amelyek esetében nem szükséges átemelő állomások szerelése, a szennyvíz szabadeséssel jut a meglévő rendszerbe, majd a tisztítóállomáshoz. A feltorjai templomnál levő kereszttől befelé vezető utcában és az Alszegben is átemelőket kell építeni” – magyarázta Daragus Attila, aki reméli, hogy az idén még lesz idő ezekkel is foglalkozni.

Bálványoson a víz- és a csatornarendszer kialakítása megtörtént, a községhez tartozó üdülőhelyen idén szerették volna felépíteni az ülepítőállomást, de mint minden idei elképzelést, ezt is hátráltatják a járvánnyal kapcsolatos intézkedések.

Villák Bálványoson (archív). Az üdülőhelyt kiszolgáló ülepítőállomás építése idénre volt tervezve, de a járványhelyzet bekavart

Aszfaltozás több utcában

Jelen pillanatban az önkormányzat csak a községi utcák kövezésével foglalkozik, ugyanakkor talajgyaluval simítják el a mezei és erdei utakat. Ezt a folyamatot azért tudják elvégezni, mert a gépvezető egyedül van a jármű fülkéjében, nem érintkezik más munkásokkal.

Nagyobb volumenű aszfaltozás is tervbe van véve, ugyanis egy másik nyertes pályázatuk ezt látja elő. „Az Országos Vidékfejlesztési Programnál nyertünk erre pénzt, azt azonban homály födi, hogy mennyit fog a fejlesztési pénzekből elvinni a koronavírus. Annyi biztos, hogy az eredeti elképzelésünkben a Középszer és Karatna egyes utcáinak az aszfaltozása szerepel. Olyan utcákról van szó, ahol a víz- és a csatornarendszer már le van fektetve, és így a leöntött aszfaltréteget nem kell bántani. A többi utcát kikövezzük” – részletezte a polgármester. Ahol nincs még a csatornavezeték lefektetve, ott vélhetően a kövezéssel is várnak, mert amennyiben a munkálatokat sikerül belátható időben megkezdeni, akkor fölösleges pénzkidobás lenne a kövezés is. Ősszel Futásfalván a falu végétől egészen a központig aszfaltoztak.

 

Óvoda- és templomújítás

Szintén pályázati pénzből van tervbe véve a 2-es számú, karatnai óvoda teljes felújítása is. „Elképzelésünk az, hogy a Kicsi Antal-iskolához egy új szárnyat toldunk, az óvoda rehabilitációját pedig úgy tervezzük, hogy osztálytermek is legyenek benne. Minden évben azon voltunk, hogy lépésenként újítsuk fel az oktatási intézményeinket” – tudtuk meg az elöljárótól.

Nem ragadtak itt le, a futásfalvi kultúrotthont mellékhelyiségekkel látták el, székeket vásároltak. Nem felejtették el a templomokat sem. „Amikor nekikezdtünk az öt templom felújításának, voltak olyan hangok, miszerint nem vagyunk normálisak. Eltekintünk azoktól a rosszindulatú pletykáktól, amiket az időfölöslegben levő személyek terjesztenek elsősorban a Facebookon, inkább azon voltunk és vagyunk, hogy ezek az épületek is megújuljanak, hiszen a község látványosságai. Így az altorjai, feltorjai és futásfalvi római katolikus templom mellett a feltorjai és karatnai református templomnál is dolgoztunk” – mondotta a polgármester.

A karatnai református templom. A községvezetés mind az öt templomra figyelmet fordított

Az elmúlt időszakban több hidat újítottak fel vagy építettek újra, egy hasonló létesítményt Altorjára is terveznek, ami több száz hektár mezőgazdasági terület megközelítését teszi elérhetővé.

Tavaly kibővítették a közvilágítást is. „Amikor a község élére kerültem összesen nyolcvan közvilágítási égő volt. Ezt a számot az évek során feltornásztuk 350-re. Tavaly nyertünk egy pályázatot, aminek a végére decemberben tettünk pontot, így a községben most 835 ultramodern LED-lámpa szolgálja a közvilágítást. Vannak még falurészek, ahová a vezetéket még ezután kell kihúzni, de az is meg fog történni, így azt mondhatjuk, hogy ilyen tekintetben jól állunk” – számolt be Daragus.

Egyébre is nagy figyelmet fordítottak: 2890 telket telekkönyveztek ingyenesen, ezt a folyamatot is folytatni szeretnék.

„Azon vagyunk, hogy a falusfeleink érezzék, dolgozunk értük, élhető település fenntartását szorgalmazzuk. Vannak pályázataink előkészítve, de azokról inkább nem beszélek, amíg nem írtuk alá őket, mert az a biztos manapság, amit a szememmel látok” – mondta zárszóként az elöljáró.

Hozzászólások