Felhívás!

Megújult a karatnai templom

Megújult a karatnai templom

Megújult a karatnai római katolikus templom. Kint a munkálat befejeződött, de a beltérben még mindig dolgoznak.

A torjai önkormányzat arra törekszik, hogy támogatásával az összes történelmi felekezethez tartozó templom megújuljon, vagy legalább olyan állapotban legyen, ami garantálja a megmaradását. Nagy községről van szó, a római katolikus egyháznak és a református felekezetnek összesen hat temploma van a torjai Mária-kápolnát és a futásfalvi templomot is beleszámítva, ami nem kis feladatot hárít az egyházakra és hívekre. Az évek során azonban sikerült vagy pályázati úton, vagy más lehetőségekkel az ingatlanokat újítgatni, most éppen a karatnain volt a sor.

Az épület nagyon szép lett a felújításnak köszönhetően. A berendezése nem túl régi, a faragott oltár néhai Jakabos István fafaragó és néhai Kovács Emil kézdivásárhelyi asztalos munkája. Jelenlegi orgonája 1999-ben került Torjára Topánfalva (Fehér megye) elnéptelenedett templomából, a pécsi Angster orgonagyárban készült 1910-ben. Lebontását és újjáépítését az újtusnádi Bors László orgonaépítő végezte.

Hozzászólások
Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Finnország és Svédország benyújtotta hivatalos csatlakozási kérelmét a NATO-hoz – jelentette be szerda reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár, aki történelmi lépésnek nevezte a csatlakozási szándék kinyilvánítását, és úgy vélte, hogy a két ország csatlakozási kérelmének elfogadása gyorsan megvalósulhat, ami – szavai szerint – növelni fogja a katonai szövetség biztonságát.