A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Megszavazták az önkormányzati alkalmazottak új bérezését

Megszavazták az önkormányzati alkalmazottak új bérezését

Idei első soros tanácsülését tartotta Kézdivásárhely Helyi Tanácsa január 29-én, kedden, amelyen hét napirendi pontról hoztak döntést a városatyák. A legfontosabb döntések az önkormányzati alkalmazottak 2019-es bérezése, valamint a Fortyogó komplexum felértékelési árának elvi elfogadására vonatkoztak.

Mint ismeretes, 2019 januárjától új fizetési törvény lépett érvénybe, amely a minimálbér növekedését írja elő, valamint két utalvány kiutalását teszi kötelezővé. Bokor Tibor polgármester felvezetőjében elmondta: nagyon nehéz úgy dönteni az alkalmazottak fizetéséről, hogy nem tudja, milyen költségvetésből gazdálkodhat az önkormányzat. „A fizetések kiadása a költségvetésünk felét elviszi, az előírt bérnövelés pedig még nagyobb összeggel kurtítja majd az önkormányzat pénzforrásait. A bérnövelés nem jár költségvetés-kiegészítéssel, az így keletkezendő pénzhiányt valahonnan pótolni kell” – nyomatékosított az elöljáró.

A bérezési törvény kötelezővé teszi a bruttó 450 lejes élelmiszertámogatás kiosztását, valamint előírja, hogy minden önkormányzati alkalmazottnak kötelező vakációs utalványt adni. A szabályozás nem csak az önkormányzatnál dolgozó személyeket érinti, hanem a beteggondozókat is, mindösszesen 259 személyt. Bokor javaslatának indoklásában kifejtette, ahhoz, hogy mindezt biztosítani tudják, néhány szorzó értékét vissza kellett venniük, de így az önkormányzati alkalmazottak fizetése megmarad a 2018-as szinten, és kiegészül a már említett utalványokkal.

A második napirendi pontban Hegedűs Ferenc tanácsos kollégái elvi beleegyezését kérte a Fortyogó komplexum felértékelési és kiinduló eladási árának elfogadására. Mint mondta, három felértékelés született, az egyik 250 ezer euróra becsülte a létesítményt, a második 800 ezer euróra taksálja, a harmadik, talán a legreálisabb, 518.200 euróról szól, amit a következő tárgyaláson fel is ajánlanak az elővásárlási jogot élvező személynek – amennyiben a honatyák is egyetértenek vele. A tanács egyöntetűen elvi beleegyezését adta a felértékelési árra.

A következő napirendi pont a taxik működési szabályzatának módosítására vonatkozott – itt egyhangúan arról döntöttek, hogy tartják a jelenlegi határozatban leírtakat, tehát ezen nem kívánnak módosítani. Ezután jóváhagyták a közhasznú munkálatok 2019-es évi tervét, kiutaltak egy szolgálati lakást a kézdivásárhelyi kórház új ortopédje számára, és elfogadták Kézdivásárhely tanügyi intézményeinek szervezésére és működésére vonatkozó határozatát a 2019/2020-as tanévre. Emellett módosították a lakónegyedi parkolók bérbeadási szabályzatát, amely hosszabbított bérlési időt (3 év) és a több autót tulajdonlók bérlési feltételeit szabályozza.

Hozzászólások