Megszavazták az önkormányzati alkalmazottak új bérezését

Megszavazták az önkormányzati alkalmazottak új bérezését

Idei első soros tanácsülését tartotta Kézdivásárhely Helyi Tanácsa január 29-én, kedden, amelyen hét napirendi pontról hoztak döntést a városatyák. A legfontosabb döntések az önkormányzati alkalmazottak 2019-es bérezése, valamint a Fortyogó komplexum felértékelési árának elvi elfogadására vonatkoztak.

Mint ismeretes, 2019 januárjától új fizetési törvény lépett érvénybe, amely a minimálbér növekedését írja elő, valamint két utalvány kiutalását teszi kötelezővé. Bokor Tibor polgármester felvezetőjében elmondta: nagyon nehéz úgy dönteni az alkalmazottak fizetéséről, hogy nem tudja, milyen költségvetésből gazdálkodhat az önkormányzat. „A fizetések kiadása a költségvetésünk felét elviszi, az előírt bérnövelés pedig még nagyobb összeggel kurtítja majd az önkormányzat pénzforrásait. A bérnövelés nem jár költségvetés-kiegészítéssel, az így keletkezendő pénzhiányt valahonnan pótolni kell” – nyomatékosított az elöljáró.

A bérezési törvény kötelezővé teszi a bruttó 450 lejes élelmiszertámogatás kiosztását, valamint előírja, hogy minden önkormányzati alkalmazottnak kötelező vakációs utalványt adni. A szabályozás nem csak az önkormányzatnál dolgozó személyeket érinti, hanem a beteggondozókat is, mindösszesen 259 személyt. Bokor javaslatának indoklásában kifejtette, ahhoz, hogy mindezt biztosítani tudják, néhány szorzó értékét vissza kellett venniük, de így az önkormányzati alkalmazottak fizetése megmarad a 2018-as szinten, és kiegészül a már említett utalványokkal.

A második napirendi pontban Hegedűs Ferenc tanácsos kollégái elvi beleegyezését kérte a Fortyogó komplexum felértékelési és kiinduló eladási árának elfogadására. Mint mondta, három felértékelés született, az egyik 250 ezer euróra becsülte a létesítményt, a második 800 ezer euróra taksálja, a harmadik, talán a legreálisabb, 518.200 euróról szól, amit a következő tárgyaláson fel is ajánlanak az elővásárlási jogot élvező személynek – amennyiben a honatyák is egyetértenek vele. A tanács egyöntetűen elvi beleegyezését adta a felértékelési árra.

A következő napirendi pont a taxik működési szabályzatának módosítására vonatkozott – itt egyhangúan arról döntöttek, hogy tartják a jelenlegi határozatban leírtakat, tehát ezen nem kívánnak módosítani. Ezután jóváhagyták a közhasznú munkálatok 2019-es évi tervét, kiutaltak egy szolgálati lakást a kézdivásárhelyi kórház új ortopédje számára, és elfogadták Kézdivásárhely tanügyi intézményeinek szervezésére és működésére vonatkozó határozatát a 2019/2020-as tanévre. Emellett módosították a lakónegyedi parkolók bérbeadási szabályzatát, amely hosszabbított bérlési időt (3 év) és a több autót tulajdonlók bérlési feltételeit szabályozza.

Hozzászólások