Felhívás!

Lesz miből válogatni

Lesz miből válogatni

Elérhető az Őszi Sokadalom összesített programja a rendezvény hivatalos honlapján, a www.oszisokadalom.ro-n. A hagyományos kézműves- és őszi vásár, illetve a színpadi koncertek mellett, számos kísérőrendezvény közül válogathatnak azok, akik az Őszi Sokadalom ideje alatt a város főterére látogatnak. A REFO 500 sátor és a Borudvar programjai is színes szórakozási és lazítási lehetőségeket kínálnak az érdeklődőknek.

 

A kézdivásárhelyi Városi Színház az Őszi Sokadalom keretében újra játssza a nagysikerű Ketten a neten című darabját Kolcsár József rendezésében. Az előadásra augusztus 24-én, 19 órától kerül sor a Vigadó Művelődési Ház nagytermében, jegyeket 10 (diák és nyugdíjas) és 15 (felnőtt) lejes áron a közönségkapcsolati irodában lehet megvásárolni.

 

REFO 500 sátor

A Kézdivásárhelyi Református Egyházközség és az egyházközség ifjúsági csoportja (KézdIKE) a REFO 500 sátorba várja a lelki feltöltődésre vágyókat, a református templom előtti téren. Pénteken 11 órától hangoló áhítattal indul a sátor programja, 14 és 18 óra között pedig láthatatlan színházra kerül sor, melynek keretében különleges lelki élményben lehet részük a résztvevőknek. A bekötött szemmel zajló előadáson a csend, a hangok, az érintések, a belső átélés kerül előtérbe. Szombaton szintén áhítattal kezdődik a nap 11 órától, majd 12 órától Marosán Csaba, kolozsvári színművész mutatja be Luther – Asztali beszélgetések című előadását, melyet ismét láthatatlan színház követ. Vasárnap 11 órától újkenyér vasárnapi istentiszteletre kerül sor a református templomban, majd 13 órától közös éneklés a Református Kollégium ifjúsági zenekarával, végül 15 órától nyílt IKE alkalom zárja a REFO 500 sátor programját, melynek témája Családias otthon, otthonos egyház.

Mindemellett állandó tevékenységekkel is készülnek a szervezők, lehet majd egyházi kiadványokat vásárolni, lesz imasátor, ahol lehetőség lesz az elcsendesedésre, imádságra, valamint személyes beszélgetésekre, kérdésfelvetésekre is lesz alkalom.

 

Borudvar

Ahogy az előző években megszokhattuk, idén is igényes népzenei és néptáncműsorral, no meg igényes blues-zenével várja az érdeklődőket a Borudvar. Az Őszi Sokadalom négy napja során színes programkínálatból lehet válogatni a helyszínen. Szerdán 19 órától W-Session nyitja a Borudvar programjait, melyen GRID biztosítja a talpalávalót. Csütörtökön 20 órától Demeter Elemér új zenekara, a DE Újratervezés szórakoztatja a közönséget, majd 22 órától a magyarországi Makám együttes lép színpadra. Pénteken 19 órától az Antanténusz Néptánccsoport műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Vasárnap 20 órától a Perkő Néptáncegyüttes műsora lesz látható, majd 23 órától az egyik legismertebb szájharmonikás, Pribojszki Mátyás és zenekara zárja a Borudvar fellépőinek sorát.

 

MI vagyunk a TÉRen

A Háromszéki Közösségi Alapítvány MI vagyunk a TÉRen címmel közösségi akciót szervez az Őszi Sokadalom alatt. A helyi értékekért kampány keretében sorra kerülő program augusztus 27-én, 13 és 15 óra között zajlik a Vigadó előtti téren. 13 és 14 óra között rajzversenyre várják a legkisebbeket, melynek témája: MI vagyunk. 14 órától a MiniSnaps gyermekkórus zenés előadására kerül sor, 14.30-tól díjazzák a rajzverseny nyertesét, majd a zenekar és kórus előadja a kampánydalt. 15 órától a kampánydal közös éneklésével zárul a közösségi esemény.

 

Matyó táncok a színpadon

Matyóföld gazdag népművészete messze földön híres, immár az UNESCO szellemi világörökség listáján és a Hungarikumok gyűjteményében is szerepel. A méltán nagy hírű folklórkincs egyik őrzője Mezőkövesden a Matyó Néptáncegyüttes. A csoport idén 70 éves, 1947-ben alakult, de a gyökerek visszanyúlnak a 30-as évek Gyöngyös bokréta mozgalmához. Legfontosabb feladatuk, hogy a szülőföld és a magyar tájak gazdag folklórkincsét megőrizzék az utókor számára. Műsoraikban az eredeti néptánc és népzene hagyományait dolgozzák fel, a koreográfiákat csodálatos népviseletben adják elő.

A csoport tagjai mezőkövesdi és környékbeli fiatalok. Az ő munkájuknak is köszönhető, hogy az UNESCO Szellemi kulturális örökség reprezentatív listáján és a Hungarikumok között szereplő „Matyó örökség” ma is élő, a hagyományokat továbbfejlesztő kincsünk. Az együttes rendszeres résztvevője a magyar és nemzetközi fesztiváloknak, országos és városi rendezvényeknek. Sokszor arattak már sikert külföldön is, szinte alig akad olyan európai ország, ahol még nem jártak. Az utóbbi időben Belgiumban, Olaszországban, Törökországban, Indiában, Németországban szereztek elismerést a magyar népművészetnek. A csoport fenntartója: a Matyó Népművészeti Egyesület; művészeti vezetők: Zsuráfszky Zoltán és Szabó Judit; tánckarvezető: Nyíri Gábor.

A kézdivásárhelyi Őszi Sokadalomra összeállított programjukban szerepel még Mezőkövesdről a Matyó Népi Együttes (vezetőjük: Kovács László), a Százrózsás Néptáncegyüttes (vezetőjük: Juhász László) és a Matyó Pávakör (vezetőjük: Varga Józsefné).

 

Farkas Áron

Hozzászólások