Felhívás!

Lépésben kezdenek

Lépésben kezdenek

Az utóbbi három év huszonnégy megnyert pályázatának eredményeképpen Uzon község települései nagyokat léptek előre a modern, városi szintű infrastruktúra felé. A Vidékfejlesztési program keretében vagy a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökséghez (AFIR) benyújtott pályázatok támogatásaiból sok millió eurós munkálatokat végezhetnek el a községközpontban és a falvakban. Jó néhány éppen csak le van szerződve a finanszírozóval, vagy ezután kötik meg a kivitelezési szerződést.

A tavasz aktualitása a Lisznyó, Bikfalva és Uzon teljes utcahálózata mentén az ivóvízvezeték-rendszer kiépítése. A kivitelező egy szentgyörgyi cég, a Tricomserv Kft. ígérete szerint nem várja meg a munkálat határidejének lejártát, ami a jövő év lenne, hanem már ez év végére befejezi azt. Ez egy 1,2 millió eurós befektetés (AFIR), amelyben benne van a már meglévő uzoni vízház felújítása is. Ennek köszönhetően a hetvenes években kiépített, jelenleg használaton kívüli, 400 köbméteres betontartály is újra működőképes lesz, az itt tárolt víz egy esetleges tűzesetben lehet a helyiek nagy hasznára.

A sokmilliós befektetésekhez képest ugyan jelentéktelennek tűnhet, mégsem elhanyagolható, ha a mindennapokban nem a 30 éves, lerobbant betonkerítést kell nézni az uzoni sportpálya mentén, mert azt 250 méter hosszúságban, egyhetes munkával felújíttatta az önkormányzat. Mostantól legalább 20 évig ez már nem kellene gondot okozzon.

Többszöri reklamáció után, mely a padlózat nem megfelelő rétegrendjére, illetve a beszerelt technikai felszerelés minőségére vonatkozott, e hónap elején a finanszírozó (az Országos Befektetési Alap) képviselőinek jelenlétében végre átvehette Ráduly István polgármester a kivitelezőtől a felújított bikfalvi kultúrotthont. Ezen a héten pedig már napirendre tűzik a helyi tanácsban, hogy helyet biztosítsanak benne a faluban működő civil szervezeteknek vagy egyéni vállalkozóknak, akik ott hagyományos mesterségeket űzhetnek, illetve a műhelytitkokat sem tartják meg, mert azt szervezett csoportoknak, látogatóknak is bemutatják. Helyet kap itt a Bikkmakk Kulturális Egyesület, az Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület, ifj. Demeter Miklós hangszerkészítő és felesége, Anasztázia Petrova, illetve a csontfaragó Fazakas Sándor és fia, Fazakas Zsombor. A modern fény- és hangtechnikával ellátott nagyterem méltó színhelye lesz a nagyobb kulturális eseményeknek.

Hozzászólások