Lábnyikon jártak

Lábnyikon jártak

Szeptember végén, péntektől vasárnapig Bákó megyében, a Lábnyikon megtartott I. Csángó Fesztiválon vett részt a kovásznai Tündérvár Nagycsaládosok Egyesülete, ahol gyerekfoglalkozást tartottak, ugyanakkor kapcsolatokat alakítottak ki az ott élő csángómagyarokkal.

Dr. Fülöp Csabától, az egyesület elnökétől megtudtuk: rég a tervükben szerepelt a csángómagyar családok megismerése. A rendezvényre 50 felnőtt és gyerek látogatott el az egyesület szervezésében. Útjukon jelen volt a nagycsaládos egyesület egyik tagja, Hegyeli Attila, a Moldvai Csángómagyarok Szövetségének egykori ügyvezetője is.

Csángóföldi tartózkodásuk alatt megismerkedtek ott élő csángómagyar családokkal, pedagógusokkal, ellátogattak Lujzikalagorba, Máriafalvára, de a fő rendezvényük a gyerekek foglalkoztatása volt a lábnyiki fesztivál keretében. Fülöp beszámolója szerint olyan nagycsaládosokkal is megismerkedtek, akiknek 9-11 gyerekük is volt.

– Sajnos, az esetek többségében a szülők beszélték a magyar nyelvet, de a gyerek már nem, vagy csak nagyon nehezen tudják kifejezni magukat szüleik anyanyelvén – részletezte Fülöp. – Ezért is nagyon fontos, hogy mi, székelyek segítsünk. Megtapasztalhattuk, hogy a legnagyobb segítség az odafordulás, a gyerekekkel és családjaikkal eltöltött közös órák, napok.

A látogatás után a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete mindenképp folytatná a kapcsolatápolást a csángómagyarokkal, így jövőben visszatérnének oda, érlelődnek a közös tervek a falvak képviselőivel, tanítókkal. Az egyesület 50 tagjának utazását és a foglalkozások megtartását a Communitas Alapítvány és Kovászna Megye Tanácsa is támogatta.

Hozzászólások