Felhívás!

Közösségépítő kaláka Zabolán

Közösségépítő kaláka Zabolán

A zabolai Csipkésben talált források mellett építi a feredőt a Her­czeg Ágnes által vezetett budapesti Ars Topia Alapítvány, helyi önkéntesek és civil szervezetek segítségével.
A július 25. és augusztus 5. között zajló táborban, kaláka révén elvégzendő munka során bárki által használható fürdőt és közösségi helyet hoznak létre, a természetvédelemmel összhangban, közösségi összefogással. „Az Ars Topia Alapítványnak az a fő célja, hogy a természeti, táji értékek megőrzésével foglalkozzunk. A mi mozgalmunk úgymond a vízre alapoz, hiszen azt gondolom, hogy Székelyföld természeti kincsei közül a víz az, ami a legmarkánsabban jelen van”– mondta Herczeg Ágnes, az alapítvány elnöke. Az egyesület fürdőépítő mozgalma immár 18 éve működik, és már Magyarországon, Székelyföldön, Vajdaságban és – idén először – Felvidéken is kalákáztak. A mozgalomban részt vesznek tájépítészek, építészek, ugyanakkor más szakmából is érkeztek segíteni fiatalok, akik nem csak a tájjal, hanem a helybeli közösségekkel is megismerkedhetnek.
A feredőben medence, tűzrakó hely, filagória, labirintus és játszótér is épül, ami gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt jó hely lesz a szórakozásra. A munkában számos magyarországi fiatal vesz részt, de környékbeli cserkészek, önkéntesek és alapítványok is segítenek. „Három éve léptünk kapcsolatba az Ars Topia Alapítvánnyal. Az eddigi tapasztalatunk az, hogy az utóbbi években felépült feredők maximálisan ki vannak használva, és a közösség által karban vannak tartva” – nyilatkozta Para Zoltán, a társszervező Vinca Minor Egyesület elnöke, aki elmondta, hogy mennyire jó érzés, amikor a környékbeli falukból, községekből élelem- vagy italadomány érkezik. „Csipkés már a régi idők óta táborként van nyilvántartva, annak idején mi is itt táboroztunk. Nagy örömünkre szolgál, hogy itt három forrást is találtak a szakemberek, amelyeknek remélhetőleg elég hozamuk lesz ahhoz, hogy ellássák az épülő medencét”– mondta Fehér Levente, Zabola község polgármestere. A munkából gyerekek és felnőttek egyaránt kiveszik a részüket, több család jött segíteni. „Az idei kalákának a különlegessége, hogy nem csak 1-2 család van itt gyerekkel, hanem többen jöttek. A gyerekek is kiveszik a részüket a munkából, ami szerintem nagyon fontos, mert megtudják, hogy közös erővel a semmiből is milyen csodás dolgok jöhetnek létre”– mondta Várallyay Réka önkéntes, aki családjával már többször is részt vett a kalákákon. <<

Simon Ábel

Hozzászólások
Jól halad a sofőrtanoncok vizsgáztatása

Jól halad a sofőrtanoncok vizsgáztatása

Tegnapi sajtóértekezletén a prefektus számokkal bizonyította, hogy a 2020-as évhez képest jelentősen, 57-ről 62%-ra nőtt a jogosítványra várók sikerrátája a gyakorlati vizsgákon. Ez azért is értékelendő, mert 2021-ben közel 2000-rel több személy iratkozott a gyakorlati vizsgára, mint az előző évben, de azért is, mert volt lehetősége ennyi embernek levizsgázni a más megyékből idehívott rendőröknek köszönhetően.