Felhívás!

Következik a döntő

Következik a döntő

Kovászna Megye Tanácsának sajtóirodája tájékoztatása szerint tizenöt csapat pályamunkáját fogadta el a Jancsó Benedek Történelmi Emlékverseny zsűrije, és tízen jutottak tovább a második fordulóba. A felhívásnak megfelelően a diákcsapatoknak a székelységhez, Háromszékhez, lakóhelyükhöz kötődő történelmi eseményt vagy néprajzi sajátosságot kellett bemutatniuk. A magyarországi Jancsó Alapítvány Kovászna Megye Tanácsával közösen szervezi a kétfordulós versenyt.

Az Egyed Ákos történész-akadémikus vezette, szakemberekből álló zsűri szombaton, a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében értékelte ki a beküldött pályázatokat. A 7–8. osztályos diákokból álló háromfős csapatok közül egy sem írásbeli formát választott, hanem mindannyian kisfilmekben és PowerPoint-prezentációkban dolgozták fel a választott témát, éppen ezért jövőre külön kategóriák meghirdetését tervezik a szervezők. A csapatok által választott témák többségében helytörténettel kapcsolatosak voltak, a diákok jeles személyiségeket, illetve jelentős történelmi események helyi mozzanatait mutatták be.
Továbbjutott a második fordulóba a baróti Gaál Mózes Általános Iskola, a csernátoni Bod Péter Általános Iskola, a gelencei Jancsó Benedek Általános Iskola, a kézdiszentléleki Apor István Általános Iskola, Kézdivásárhelyről a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Turóczi Mózes Általános Iskola, a lemhényi Bem József Gimnázium, a mikóújfalusi Fejér Ákos Általános Iskola, a sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Főgimnázium és a torjai Kicsi Antal Általános Iskola csapata.
Március 25-én Gelencén tartják a döntőt, amikor a csapatoknak a székelységhez kapcsolódó történelmi, irodalmi, építészeti, földrajzi, népi kultúra témában kell különböző feladatokat megoldani. A legjobb három csapat értékes tárgyjutalomban részesül, a döntőbe jutott összes diák pedig könyvjutalmat kap. A versenyt első alkalommal szervezték meg háromszéki diákoknak azzal a céllal, hogy szülőföldjük jobb megismerésére ösztönözzék, felkeltve az érdeklődésüket a székelység élete, kultúrá­ja, történelme iránt. <

Hozzászólások