Felhívás!

Körülvitorlázta a Földet

Körülvitorlázta a Földet

November 7-én a budapesti születésű, lemhényi gyökerekkel is rendelkező Méder Áron vitorlázó tartott vetített képes előadást a Bem József Általános Iskola tanulói számára Föld körüli hajóútjáról.

A községháza zsúfolásig telt gyűléstermében Gál Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntötte a jelenlévőket, majd Méder Áron szólt lemhényi kötődéséről. „Nagymamám, Sigmond Zsuzsanna, egykori tanítónő, Sigmond József lemhényi földbirtokos lánya volt”, mondta, majd 2006–2009 között megtett Föld körüli útjáról tartott előadást. Szlovéniából indulva kelet felé haladt, az Atlanti-, Csendes-, illetve az Indiai-óceánon át, majd a Vörös-tengeren keresztül, a Szuezi-csatornán át ért vissza a Földközi-tengeren keresztül kiindulási helyére.

A jelenlévők többek között megtudhatták, miként jutott hozzá Carina nevű, mindössze hat méter hosszú hajójához, hogyan készült az útra, ahogy azt is, milyen volt fél évig Fidzsin, és miért nyúlt a tervezett kettő helyett háromévesre az utazás.

– Ez a rendkívül kicsi tavi vitorlás nem a legalkalmasabb arra, hogy a Földet megkerüljük vele, ráadásul 11 éves volt, amikor megvásároltam, ám induláskor mindössze 26 éves voltam, tehát fiatal, és kissé makacs talán, ami vélhetően székelységemből fakad – fejtette ki. Az előadás után a diákok véget nem érő kérdéseire válaszolt az előadó.

Hozzászólások