Felhívás!

Kiaknázzák a PNRR-t

Kiaknázzák a PNRR-t

Az országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati lehetőségeiből újítanak fel tömbházakat Kovászna városában, továbbá a Kőrösi Csoma Sándor Líceum épületeit, illetve az Avram Iancu iskola 1–4. osztályos épületét is ennek keretében korszerűsítik. Szép összeg áll a város rendelkezésére, az önkormányzat pedig szeretné azt a leghatékonyabban felhasználni. A részletekbe Gyerő József polgármester avatott be.

A Kovászna városi önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy a PNRR keretében kiírt pályázatokhoz összeállítsa a dokumentumokat. A város a terv két tengelyén érdekelt, az egyik a tömbházak hőhatékonysági felújítását célozza, míg a másodikban közintézményeket lehet modernizálni, bicikliutakat kiépíteni, és elektromos autóbuszok vásárlására is lehetőség adódik többek között.

Hasznosak a lakótársulások

A helyreállítás hulláma nevet viselő kiírás tömbházlakások hőhatékonysági felújítását foglalja magában. A pályázaton keresztül olyan munkálatokat finanszíroznak, mint tetőszigetelés, a falak hőszigetelése, külső nyílászárók cseréje, a pince fölötti lemez hőszigetelése, a lépcsőház megvilágítása. A munkálatok kedvezményezettjei értelemszerűen a lakástulajdonosok, de a pályázat lebonyolításában, az ügyintézés folyamatában nagy szerepe van az önkormányzatnak.

– Több feltételt is megszabtak a lehíváshoz. Például, kimondottan 2000 előtt épült tömbházak felújítása finanszírozható. A pályázatban tömbházak vehetnek részt, nem lehet lépcsőházakra külön igényelni támogatást. Ezért szükséges a tulajdonosok 100%-ának a beleegyezése, illetve olyan esetben, ahol van tulajdonosi társulás, ott a tagok kétharmadának kell megszavaznia a pályázatban való részvételi szándékot. Én nemrég a Facebookon felhívtam a figyelmet, mennyire fontos, hogy lakástulajdonosi társulások létrejöjjenek. Egyrészt, hogy pályázni tudjanak ilyen és hasonló kiírásokban. Másrészt pedig, sokkal könnyebb a szolgáltatókkal való szerződéskötés folyamata és az ügyintézés is – részletezte az elöljáró.

Mint mondta, a tulajdonosi társulások létét feltételként szabta meg az első formában a pályázati mutató, de a végső forma szerint lehetőség adódik, hogy a lakástulajdonosok társulás hiányában is pályázzanak.

A fent felsorolt munkálatokat száz százalékban finanszírozza az unió a PNRR-n keresztül, elszámolható költség címen, viszont, ha a beavatkozások során szükség adódik más munkálatok elvégzésére is, akkor azok el nem számolható költségként terhelik az önkormányzatot, legutolsó sorban pedig a tulajdonosokat.

– Kovászna városnak 700 ezer lejes tétel áll a rendelkezésére, amiből sok tömbházat nem lehet felújítani, de mindenképp előrelépés. Ennek érdekében a tanács elfogadja a pályázatban való részvételi szándékot, és azoknak a költségeknek a finanszírozását, amelyek a szükséges műszaki dokumentáció összeállítását érintik. Ugyanakkor energetikai hatékonysági felmérést is kell végeznünk az illető tömbházakra, valamint állagfelmérést, földrengés-biztonsági felértékelést is. A teljes pályázat benyújtásának határideje május 31., éppen ezért nagyon szorít az idő – tette hozzá a polgármester.

Aki ebben a pályázási ciklusban valamilyen oknál fogva nem tud jelentkezni, bizonyára nyílik számára más lehetőség is a jövőben. A jelenlegi állás szerint hasonló kiírás lesz az operatív program (POR) keretében is.

Munkálatok várhatók a líceumnál és az Avram Iancu-iskolánál is

Egy másik finanszírozási lehetőséget is szeretne megragadni az önkormányzat, amelyet a helyi alap kategóriájában írtak ki, ebben 3.100.000 eurós tétel hívható le városok esetében, behatárolt célú beavatkozásokra.

– Középületek hőszigetelése végezhető, építhető bicikliút, vásárolhatók elektromos töltőállomások és elektromos autóbuszok, illetve finanszíroznak lakásépítést hátrányos helyzetűek, orvosok és egészségügyi alkalmazottak számára. Keressük a lehetőségeket, hogy a legjobb rendeltetés szerint költsük el a rendelkezésünkre álló pénzkeretet – fejtette ki Gyerő.

A polgármester ezalatt első sorban a Kőrösi Csoma Sándor Líceum két épületének, illetve az Avram Iancu-iskola Hősök terén lévő épületének teljes körű hőszigetelésére gondol. Mint mondta, mindhárom épület esetében a tető megérett a cserére, de a falakat is le kell szigetelni, illetve a nyílászárók sem felelnek meg már az energetikai hatékonyság szempontjából.

– Fotovoltaikus pannókat szerelnénk továbbá a tetőre, hogy legalább részben tudjuk megoldani az épületek energiaellátását, hiszen nagyon megnőttek az árak ebben a szektorban is, és a költségek az önkormányzatot terhelik – tette hozzá.

Emellett elemzik más középületek felújításának esélyét, valamint a bicikliutak építését célzó lehetőséget is kiaknáznák, ám a belvárosban sajnos nem megfelelően szélesek az utak.

– Egy olyan út van a tulajdonunkban, amelynek paraméterei megengedhetik a bicikliút kiépítését, ez az állomás felé vezető út. Keressük tehát a lehetőséget, hogy összekössük bicikliúttal a Penny és a vasútállomás közti szakaszt – hangsúlyozta az elöljáró.

Végezetül hozzátette, az elektromos autóbusz vásárlását egyelőre nem tekinti prioritásnak, hiszen annyira bizonytalanok jelenleg azok az információk, amelyek a karbantartási, működtetési feltételekre vonatkoznak, hogy felelős döntést nehéz meghozni, viszont foglalkoznak még ezzel a kérdéssel is.

Hozzászólások