Kézdin a különdíj

Kézdin a különdíj

Június 15–17. között tizenhatodik alkalommal szervezte meg az amatőr színjátszók fesztiválját Székelyudvarhelyen az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Valeo Art Egyesület. A szakmai zsűri egyéni különdíja a kézdivásárhelyi Macskakő színjátszó csoport oszlopos tagjához, Biró Norberthez került.

A Siculus Ifjúsági Ház színpadán ezúttal hat város amatőr színjátszói léptek fel, a kézdivásárhelyi Macskakő első alkalommal csatlakozott az eseményhez Teremtéselmélet című előadásával. A produkciókat háromtagú szakmai zsűri értékelte (Magyari Tekla televíziós tudósító, Antal Csaba színművész és Szabó Károly operatőr, rendező) akik odaítélték a legjobb előadásért, legjobb női szereplőnek, legjobb férfi szereplőnek járó díjakat, valamint a zsűri különdíját. Utóbbit a kézdivásárhelyi Református Kollégium tanulója, a Macskakő színjátszó csoport tagja, Biró Norbert kapta.

„Nagyon meglepődtem. Sajnos az eredményhirdetés előtt hazautaztunk, így nem tudtam meghallgatni a zsűri véleményét, azonban az előadásunk után megfogalmazott vélemény alapján a mozgásom nyerte el a zsűri tetszését”, fogalmazott Biró Norbert, aki négy éve csatlakozott a Macskakő színjátszóihoz. Mivel a csapatban nem volt egyetlen fiú sem, soron kívül, felvételi vizsga nélkül tudott csatlakozni a csoporthoz.

„Visszahúzódó személyiség voltam, ezt szerettem volna leküzdeni a szereplés, a színjátszás által”. Norbert úgy véli, az amatőr színjátszás, ezen belül a Macskakő nem feltétlenül színészt akar faragni a diákokból, hanem az életben hasznosítható fontos dolgokra, értékekre tanít, tapasztalatot ad. „Már nincs olyan, hogy nem tudom megcsinálni. Nemleges válasz nem létezik, és úgy érzem, mindenből ki lehet hozni egy kicsivel többet. Minden elém gördülő akadályra megoldást keresek, és ezt a színjátszás tanította nekem”, fejtette ki Biró Norbert.

Példaképként a Macskakő egykori vezetőjét, Kolcsár József színész-rendezőt nevezte meg, aki szakmailag és emberi tulajdonságai által is inspirálja őt. Mivel a színjátszás mellett a sport is intenzíven jelen van az ősztől tizenkettedik osztályt kezdő fiatal életében, még nem döntötte el, az iskola elvégzése után milyen pályát választ. „Nehéz döntés lesz, de bármerre sodor az élet, nem fogom megbánni, hogy részese voltam a csapatnak, ugyanis nagyon sokat kaptam, tanultam”, összegzett Norbert.

A Communitas Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával megvalósult amatőr színjátszó fesztivál szakmai továbbképzésekkel is várta a mintegy 120 résztvevő diákot. Bezsán Noémi koreográfus mozgástechnika foglalkozást tartott, Bekő Fóri Zenkő, P. Fincziszki Andrea, valamint Barabás Árpád színművészek improvizáció tréninggel várták a diákokat. A legjobb női alakításért járó díjat a székelyudvarhelyi Üvegfigurák csapatából Tódor Erika, a legjobb férfi szereplőnek járó díjat a székelykeresztúri Bemugri csapatból Balázs Dániel kapta. Különdíjban szintén a Bemugri csoport Abigél előadása részesült, a legjobb előadás díját a Szin-kron csapat Most! című összeállításának ítélték oda.

Pap Eszter Edina

Hozzászólások