Felhívás!

Két napig állt a bál

Két napig állt a bál

Szombaton és vasárnap turistákkal, érdeklődőkkel volt tele a település, ahol a helyi önkormányzat szervezésében falunapokat tartottak.

Az önkormányzat a faluünnepet megelőzően friss kő­zúzalékot szórt a település makadámútjára, továbbá az új székelykaput is elhelyezték a település bejáratához. A falunapok helyszínéül az előző évekhez hasonlóan idén is a Horn Dávid Általános Iskola melletti „gödör” szolgált. A vásárolni óhajtókat az árusok gazdag felhozatallal várták, majd a bámészkodásban megéhezve a lacikonyhák felé vehették útjukat, ahol ínycsiklandó finomságokkal csillapíthatták korgó gyomrukat. A gyerekek legnagyobb örömére pedig óriás körhinta ékeskedett a helyszínen.
Kocsis Béla polgármester nyitóbeszédében megjegyezte, hogy a kitűnő szervezés mellett a kitűnő idő is hozzájárult az idei rendezvény sikeréhez. A továbbiakban örömmel nyugtázta, hogy az elmúlt időszakban megnövekedett az érdeklődés Kommandó iránt. Igaz, eseményekben sem volt hiány – jegyezte meg –, hiszen nemrég ért véget a Kommandói Cigánytábor, ahol külföldi vendégek is megfordultak, emellett a faluünnep ugyancsak számos látogatót vonzott a településre.

Favágók próbatétele
A kétnapos rendezvény szombaton a hagyományos, és nagy népszerűségnek örvendő favágóversennyel rajtolt. A megmérettetés előtt egyperces néma csenddel adóztak az idén munkabalesetben elhunyt kommandói Hunyadi Szabolcs emléke előtt, aki az előző években a verseny rendszeres résztvevője volt. A megmérettetésre ezúttal négy csapat nevezett. Első helyezést a papolci Olaru Nicolae és Bajkó Dénes páros ért el, őket a kommandói Dávid Roland és Petrikó János, valamint a papolci Huszár Mátyás és Nagy Csaba követte. A győztesek Husqvarna termékekkel gazdagított ajándékcsomagokban részesültek.
Olaru Nicolae lapunknak elmondta, nem találta nehéznek a kihívást, és úgy véli, a rendezvény kitűnő alkalom arra, hogy megismertessék a favágószakma mibenlétét az érdeklődőkkel, ugyanakkor nagyszerű lehetőség, hogy a szakmabeliek előtt bizonyítsák rátermettségüket. Kelemen Gyula Attila, a Husqvarna háromszéki képviselője az idei versenyt a hasonló jellegű rendezvények közül az egyik legnépszerűbbnek értékelte. Megjegyezte, öröm látni, hogy a csapatok közül egyre többen neveznek be a megmérettetésre a szakmai előírásoknak megfelelő munkavédelmi felszerelésben.
Ingyen flekken és vonatozás
A Horn Dávid Általános Iskola udvarán is nagy volt a mozgás, ahol, mint minden évben, Bige László jóvoltából minden kommandói lakos flekkent kapott – ez utóbbi adományt ezúton is köszöni Kocsis Béla elöljáró a magyarországi üzletembernek. Emellett jelen volt az anyaországi testvértelepülés, Ecsegfalva küldöttsége is Kovács Mária polgármester asszony vezetésével, akik egy ecsegfalvi recept szerint készült halászlével járultak hozzá a kitűnő lakomához.
A turisták legnagyobb örömére az esemény idejére a gőzös is működésbe lendült, így felnőttek és gyerek felváltva tolongtak, nehogy lemaradjanak az élményvonatozásról, majd a gőzösről leszállva többen a közeli gyűjtőállomáson vásároltak gombát vagy áfonyát.

Jövőre még többen!
Mindeközben a színpadon is zajlott az élet, ahol a helyi tanintézmény diákjai, a lécfalvi Leza-Nemere táncegyüttes és ifjúsági fúvószenekar, az uzoni Atlantisz fúvószenekar, a vajnafalvi Ro­mă­nașul, valamint a zágoni Floriile Zagonului néptáncegyüttesek szórakoztatták a nagyérdeműt. Koncertekből sem volt hiány, a diszkó- és mulatós slágerek kedvelőinek Klemy, Angie, Jocó Junior, Kristóf Katalin és Milán, Geri-Betli Gábor zenélt. Az ünnepség tábortűzgyújtással, valamint tűzijátékkal zárult.
Kocsis Béla zárszóként megjegyezte, értesülései szerint jövőben ugyanekkor rendezik a falunapokat és a Kommandói Cigánytábort, így vélhetően még több személy vesz részt a faluünnepen, köztük a cigánytáborba rendszerint ellátogató határon túli vendégek is.

Hozzászólások