Felhívás!

Jövőre díjugratás is lesz!

Jövőre díjugratás is lesz!

Szemet gyönyörködtető látványban volt részük, azoknak, akik július 6–8. között az oltszemi maratonhajtó-pályára látogattak. A lovak és a fogathajtás szerelmesei ez alkalommal is emlékezetes élményekkel térhettek haza.

A bodoki önkormányzat, a Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség által rendezett nemzetközi fogathajtó-versenyen – amely egyben az országos kettesfogathajtó-bajnokság harmadik fordulóját is jelentette – 14 fogat állt a starthoz, amelyek a három nap alatt a díjhajtásban, a maraton- és az akadályhajtásban bizonyítottak. Dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke, nemzetközi versenybíró szerint azért szerveztek 2 és 3 csillagos versenyt, hogy azoknak a fogatoknak is lehetőséget biztosítsanak a megmérettetésre, amelyek egyelőre két csillaggal rendelkeznek.

 

A romániai fogathajtás elitje

– Az a hajtó, aki legalább két kétcsillagos versenyen nem indult el, és nem fejezte azt be, nem vehet részt 3 csillagos versenyen. A román hajtók nagy része, és főként az Oltszemen résztvevő fogatok fele, a romániai fogathajtás elitje már a nemzetközi versenyek legmagasabb kategóriájában szerepelnek – részletezte a versenybíró, aki a szervezőkkel egyetemben nehezményezte, hogy nem jöttek külföldi csapatok a megmérettetésre. – Szerettük volna, ha segítséget kapunk akár Magyarországtól, akár a Nemzetközi Lovas Szövetségtől, hiszen már tavaly év végén jeleztük, hogy ne tegyenek erre az időpontra más versenyt (Szlovéniában szintén nemzetközi fogathajtó-verseny volt a hétvégén – szerz. megj.). Másrészt az autópálya, az infrastruktúra egy országban nemcsak az ipari befektetőknek kell, hanem egy ilyen verseny kapcsán is nagyon jól látszik, hogy háttérbe szorulunk. Persze a szerpentines, kanyargós utakon menni nem kedvező a lovag számára, de mit tegyünk, ha mi itt Erdély-országban élünk, és a mi életünk is kicsit kanyargósabb és talán nehezebb is, mint másoké.

A három nap versenyszámaiból vasárnap összesített eredményt hirdetett a szakmai zsűri. Az első helyen Rákóczi Gergely, az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület versenyzője végzett, második lett Bartha Eduárd, a Bartha-lovastanya versenyzője kettesfogatával, harmadik helyen Varga Roland, negyediken Pop Paul és az ötödiken Nistor Nicolae végzett.

Fodor István polgármester a rendezvény kapcsán kiemelte, tovább fejlesztik a lovas programok palettáját. A Román Lovas Szövetségtől felkérés érkezett, hogy jövőben díjugrató-versenyt szerveznének közösen az önkormányzattal az oltszemi pályán, mert ez az egyetlen olyan füves pálya, amely megfelel a célnak.

Községi napok egy kalap alatt

Bodokon már megszokottá vált, hogy a falunapok és a fogathajtó-verseny egy nagy rendezvényt képeznek. Fodor István polgármester elmondta, az elmúlt években a község településeinek a falunapjait a szűk költségvetés miatt egy nagyobb, községi ünnepbe tömörítik, erre pedig kiváló helyszín az oltszemi héthektáros terület, ahol a fogathajtás mellett a kiegészítő programok is helyet kapnak. Szombaton a madéfalvi Kincsem Sportegyesület tagjai mutattak be merész tornagyakorlatokat (voltizsoztak) a négyéves Betyár hátán, Erőss Géza edző vezetésével. A kislányok nagyokat megszégyenítő mozdulattal ugrottak fel az ügető ló hátára, ahol mellső fekvőtámasszal, ollóval, gyertyával, töröküléssel és bukfenccel tetőzték a hangulatot. Ezt követően az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatóját nézhette meg a közönség, majd a Tanulók Háza moderntánc-előadása után Zöldi Lara könnyűzenei énekes műsora színesített a színpadi produkciók sorát. Este pedig a Vezuvius és a Withe Nights együttesek koncertje zárta a napot.

Vasárnap a rendezvény visszatérő vendége, Pászka Lehel lovasíjász és csapata mutatta be, hogy milyen az, ha valaki lóra termett, és milyen az ember és ló közötti bizalmi kapcsolat. A lovas programok után a Zöld Fenyő néptáncegyüttes előadását a bodoki Sinka Kriszta énekei színesítették, majd a Fúvó Shock Orchestra, a Rustic Band és a Titán együttesek koncertje után tűzijáték zárta a rendezvényt.

Hozzászólások