A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Jövőre díjugratás is lesz!

Jövőre díjugratás is lesz!

Szemet gyönyörködtető látványban volt részük, azoknak, akik július 6–8. között az oltszemi maratonhajtó-pályára látogattak. A lovak és a fogathajtás szerelmesei ez alkalommal is emlékezetes élményekkel térhettek haza.

A bodoki önkormányzat, a Kovászna Megye Tanácsa és a Román Lovas Szövetség által rendezett nemzetközi fogathajtó-versenyen – amely egyben az országos kettesfogathajtó-bajnokság harmadik fordulóját is jelentette – 14 fogat állt a starthoz, amelyek a három nap alatt a díjhajtásban, a maraton- és az akadályhajtásban bizonyítottak. Dr. Kelemen Attila, a Román Lovas Szövetség Fogathajtó Szakbizottságának elnöke, nemzetközi versenybíró szerint azért szerveztek 2 és 3 csillagos versenyt, hogy azoknak a fogatoknak is lehetőséget biztosítsanak a megmérettetésre, amelyek egyelőre két csillaggal rendelkeznek.

 

A romániai fogathajtás elitje

– Az a hajtó, aki legalább két kétcsillagos versenyen nem indult el, és nem fejezte azt be, nem vehet részt 3 csillagos versenyen. A román hajtók nagy része, és főként az Oltszemen résztvevő fogatok fele, a romániai fogathajtás elitje már a nemzetközi versenyek legmagasabb kategóriájában szerepelnek – részletezte a versenybíró, aki a szervezőkkel egyetemben nehezményezte, hogy nem jöttek külföldi csapatok a megmérettetésre. – Szerettük volna, ha segítséget kapunk akár Magyarországtól, akár a Nemzetközi Lovas Szövetségtől, hiszen már tavaly év végén jeleztük, hogy ne tegyenek erre az időpontra más versenyt (Szlovéniában szintén nemzetközi fogathajtó-verseny volt a hétvégén – szerz. megj.). Másrészt az autópálya, az infrastruktúra egy országban nemcsak az ipari befektetőknek kell, hanem egy ilyen verseny kapcsán is nagyon jól látszik, hogy háttérbe szorulunk. Persze a szerpentines, kanyargós utakon menni nem kedvező a lovag számára, de mit tegyünk, ha mi itt Erdély-országban élünk, és a mi életünk is kicsit kanyargósabb és talán nehezebb is, mint másoké.

A három nap versenyszámaiból vasárnap összesített eredményt hirdetett a szakmai zsűri. Az első helyen Rákóczi Gergely, az Alsószombatfalvi Állami Ménes, illetve a Romsilva Sportegyesület versenyzője végzett, második lett Bartha Eduárd, a Bartha-lovastanya versenyzője kettesfogatával, harmadik helyen Varga Roland, negyediken Pop Paul és az ötödiken Nistor Nicolae végzett.

Fodor István polgármester a rendezvény kapcsán kiemelte, tovább fejlesztik a lovas programok palettáját. A Román Lovas Szövetségtől felkérés érkezett, hogy jövőben díjugrató-versenyt szerveznének közösen az önkormányzattal az oltszemi pályán, mert ez az egyetlen olyan füves pálya, amely megfelel a célnak.

Községi napok egy kalap alatt

Bodokon már megszokottá vált, hogy a falunapok és a fogathajtó-verseny egy nagy rendezvényt képeznek. Fodor István polgármester elmondta, az elmúlt években a község településeinek a falunapjait a szűk költségvetés miatt egy nagyobb, községi ünnepbe tömörítik, erre pedig kiváló helyszín az oltszemi héthektáros terület, ahol a fogathajtás mellett a kiegészítő programok is helyet kapnak. Szombaton a madéfalvi Kincsem Sportegyesület tagjai mutattak be merész tornagyakorlatokat (voltizsoztak) a négyéves Betyár hátán, Erőss Géza edző vezetésével. A kislányok nagyokat megszégyenítő mozdulattal ugrottak fel az ügető ló hátára, ahol mellső fekvőtámasszal, ollóval, gyertyával, töröküléssel és bukfenccel tetőzték a hangulatot. Ezt követően az Erdélyi Lovaskaszkadőr Egyesület bemutatóját nézhette meg a közönség, majd a Tanulók Háza moderntánc-előadása után Zöldi Lara könnyűzenei énekes műsora színesített a színpadi produkciók sorát. Este pedig a Vezuvius és a Withe Nights együttesek koncertje zárta a napot.

Vasárnap a rendezvény visszatérő vendége, Pászka Lehel lovasíjász és csapata mutatta be, hogy milyen az, ha valaki lóra termett, és milyen az ember és ló közötti bizalmi kapcsolat. A lovas programok után a Zöld Fenyő néptáncegyüttes előadását a bodoki Sinka Kriszta énekei színesítették, majd a Fúvó Shock Orchestra, a Rustic Band és a Titán együttesek koncertje után tűzijáték zárta a rendezvényt.

Hozzászólások