A honlap többnyire a Kovászna megyében megjelenő Székely Hírmondó napilap írásait jeleníti meg, de csak részben azonos annak tartalmával.

Jónak lenni mindhalálig

Jónak lenni mindhalálig

Február 16-án a bodoki Henter Károly Általános Iskola 8. osztályos tanulói Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényének zenés változatát vitték színre a farsangi mulatságon, a kisebbek pedig frappáns előadásokkal és jelmezes felvonulással szórakoztatták a közönséget a helyi kultúrotthonban.

 

A debreceni diákként tanuló, bántalmak és csalódások sorozatát átélt, tiszta szívű Nyilas Mihály története élethűen elevenedett meg a színpadon. A Len Rita vallástanárnő és Kozma Csaba igazgató, illetve osztályfőnökök által betanított darab nagy sikernek örvendett. Az igazgató elmondta, azért esett a választás a Légy jó mindhalig darabra, mert ezeket a kötelező olvasmányokat nagyon nehezen közelítik meg a gyermekek, ezzel a változattal pedig segítik azt a 8. osztályt is, amelynek el kell olvasnia, és a következő generációnak is meghozzák a kedvét, akiknek a jövőben kell megismerkedniük a művel.

– Lazább feldolgozás volt, de a tulajdonképpeni cselekmény, a tragédia megjelent így is. Mindenki a saját bőrén tapasztalta, hogy ha dramatizált változatát mutatjuk be bárminek, teljesen másképp éljük meg, az olvasás megmozgatja a fantáziát, de mikor át kell élni a hősnek a helyzetét, akkor sokkal közelebb kerül a történethez. Így voltunk annak idején a Ludas Matyival is. Valahányszor irodalmi művet vittünk színpadra, a gyerekek mindig jobban érdeklődtek a mű iránt – részletezte Kozma Csaba.

A megmérettetés előtt álló végzős diákok számára különösen példaértékű tanulság lehet Nyilas Misi tragédiája, akit bár diáktársai és a felnőttek egyaránt megbántottak, az emberiségbe vetett hite nem rendült meg.

Régi hagyomány a bodoki oktatási intézményben, hogy a nyolcadikosok számára az előadás egy olyan rítus is egyben, amely által bebizonyítják a falu előtt, hogy felnőttekként megérettek egy színdarab bemutatására. Az iskola és óvoda farsangi ünnepsége jó lehetőség arra, hogy a legkisebbek is belekóstoljanak a hagyományos farsangtemetésbe, a maszkos alakoskodásba: az előkészítő és a 3. osztály tanulói közös esőernyős táncot adtak elő, az elsősök kis legókként táncoltak, a másodikosok balerinákként a hattyúk tavának paródiáját adták elő, a 4. osztály tanulói a Hófehérke és a hét törpe tréfás változatával szórakoztatták a jelenlevőket, az ötödikesek jelmezes felvonulásukat saját versekkel színesítették. A 6. osztályosok a Százegy éjszaka meséinek bűvöletes történetét, a hetedikesek pedig a Góbéságok zaláni módra című előadásukat mutatták be.

Hozzászólások
Zarándoklat a vallásszabadság szellemében

Zarándoklat a vallásszabadság szellemében

A vallásszabadság tordai kihirdetésének 450. évfordulója tiszteletére 450 km hosszú lovas zarándoklatra vállalkoztak 2018. július 7–21. között egy bő tucatnyian Erdélyből és Magyarországról. A székelyderzsi és oklándi unitárius egyházközségek által szervezett kéthetes zarándoklatról készült kisfilmet csütörtök este mutatták be a Bod Péter Megyei Könyvtárban. Levetítése után a jelen lévő zarándokok megosztották élményeiket a közönséggel.