Felhívás!

Jól teljesített az Angustia Egyesület

Jól teljesített az Angustia Egyesület

Jól startolt és továbbra is jól működik az Angustia Vidékfejlesztési Egyesület, amit évekkel ezelőtt a LEADER projekt keretében álmodott meg Varga Attila, Esztelnek korábbi polgármestere. A térséghez tartozó települések az évek során tetemes támogatást kaptak a program révén. A kézdiszéki községeket összefogó tömörülés elnöksége nemrég tavalyi tevékenységét értékelte ki.

„2018-ban indultak be igazán a pályázási lehetőségek, kilenc intézkedésünkből hetet sikerült elindítani, és nagy része a pályázatoknak alá van írva” – mondotta felvezetőként Fülöp István, az Angustia Egyesület elnöke. Azt is jó dolognak tartja, hogy 2018-ban is folytatták a korábban elkezdett, helységre és termékre, helyi sajátosságokra kihegyezett hagyományos vásárokat. A félévente sorra kerülő rendezvények során Hatolykán Borvizeink értéke címmel a száraz- és nedvesfürdőt népszerűsítő rendezvényt tartottak. Ennek keretében belül több szakmai előadás hangzott el, többek között dr. Tatár Márta szívgyógyász beszélt a népi fürdők jótékony hatásáról.

 Mókázás is volt Hatolykán, a vicces verseny győzteseit pedig díjaztákEzen kívül Ozsdolán szerveztek megmozdulást, Gyógyfüveink, értékeink címszó alatt sok mindent meg lehetett tudni azokról „burjánokról”, amelyek egyediek Háromszéken. A háromszéki végtelepülésen tartott rendezvényüket is előadásokkal színesítették, többek között jelen volt a csíksomlyói gyógynövénykert gondozója, Balázs Zsóka – mondta az elnök, aki szerint mindegyik termékvásár programját úgy alakították, hogy az őstermelők jussanak szóhoz, ugyanakkor a helyi tehetségek előadás révén csillogtathatták tudásukat. Minden eseményüket végigkísérte állandó partnerük, a Perkő Néptáncegyüttes gálája, mintegy feltéve a pontot az i-re.

Tavaly képzést tartottak helyi csoportok líderei (vezetői) számára, terítéken a kistérségi kommunikáció és kistérségi animáció szerepelt.

Az Angustia Egyesület támogatásokkal kapcsolatos tudnivalóiról Salamon Balázs számolt be a sajtónak. Az EU-s intézkedésekből legtöbbet a 2017-es és 2018-as évek folyamán sikerült meghirdetniük – közölte az iroda munkatársa, hozzátéve, hogy a pályázók között önkormányzatok, gazdálkodók, vállalkozók, egyházak, civil szervezetek stb. szerepelnek. „A fejlesztési stratégiáknak a költségvetése erre a kilenc intézkedésre 2,1 millió euró, ebből 1,7 milliót sikerült lepályáztatni 39 projekt révén; ez kettővel több, mint az elmúlt költségvetési ciklusban. Ez a szám nyilvánvalóan nőni fog, mert van két intézkedésünk, amelyeket ezután fogunk meghirdetni” – fejtette ki Salamon Balázs.

Az irodavezető elmondta: egy önkormányzat 80 ezer euróra pályázhatott, ezek nem jövedelemgeneráló kiírások voltak, és 100 százalékos támogatást élveztek. „Tucatnyi önkormányzat pályázott, és a nyerteseknek meg is van kötve a szerződésük. Egyszerű gépbeszerződésre irányultak a szerződések, talán kivételként Ozsdolát emelném ki, ahol a sportcsarnokon napenergiás rendszert alakítanak ki. Több község talajgyalut, kotró-rakodót, hóeltakarító és sánctakarító gépet, valamint őrlőgépet vásárolt, amelyekkel különböző munkálatokat tudnak elvégezni. Tíz pályázat érkezett be a vidéki kulturális örökség, valamint a civil élet és tevékenységek címszó alatt. Pályázhattak egyházközségek, egy pályázat értéke legtöbb tízezer euró lehetett” – mondotta az irodavezető az 1.2-es intézkedés kapcsán.

Szó esett az 1.3-as, a romák felzárkóztatását célzó intézkedésekről is. Salamon Balázs tájékoztatása szerint az ozsdolai adventista egyházközség jutott-juthat nagyobb támogatáshoz, ők fúvós hangszereket vásárolnának közösségük számára. A szociális beruházásokat támogató pályázati kiírások segítségével a csernátoni Mara Egyesület vásárolhat konyhafelszereléseket, ezeket a hátrányos helyzetűek a helyi kultúrotthonban zajló tevékenységek során vehetik igénybe.

A legnagyobb érdeklődés a mezőgazdálkodókat érintő pályázatoknál mutatkozott, tudtuk meg. Négy projekt kapott támogatást, van közöttük olyan, ami le van zárva. A turizmus kapcsán is benyújtottak kilenc projektet, 342 ezer euró értékben, idén tavasszal is lesz még kiírás.

Ugyanakkor az egyesületek számára is lesznek még pályázati felhívások. Salamon Balázs szerint a közbirtokosságokon, állattenyésztőkön a sor, hogy éljenek az Európai Unió által nyújtott lehetőségekkel, de van lehetőség innovatív környezetvédelmi megoldások támogatására is. Ezen kívül felkarolják a szakmai képzéseket is: egy-két olyan pályázatról van szó, amelyek révén valaki mesterséget tanulhat. Erre szerintük ez év második felében kerülne sor.

Hozzászólások