Felhívás!

Jó úton jár Esztelnek

Jó úton jár Esztelnek

Amióta legutóbb Esztelneken jártunk, az élet nem lett könnyebb abban az értelemben, hogy az országos járványhelyzet és a vonatkozó szabályozások szigorítják a hétköznapokat, ám ilyen körülmények között is számos fejlesztésről, elvégzett munkálatról számolt be lapunknak Salamon Balázs polgármester.

Infrastruktúra tekintetében fontos beruházások zajlottak a községben, ezek közül a legjelentősebb a PNDL2-es vidékfejlesztési program révén végzett munkálat, amelyet sikerült lezárni, egy végső elszámolás összeállítása és az önrész kifizetése az utolsó lépések. Ennek a pályázatnak a nehézsége az volt, hogy a Búzaszer és Iskola utcákban az eredetileg tervezetthez képest sokkal mélyebb alapozást kellett elvégezni, mert a talajvíz valósággal tört fel azokon a szakaszokon. A tervező és a kivitelező együttesen jutott arra a megoldásra, hogy mélyebben ásták az alapot, geotextilt helyeztek el, erre különböző méretű kövezést rétegeztek, és csak azután öntötték le az aszfaltot – avatott be az elöljáró. Ez az eljárás plusz ráfordítást igényelt, ami megemelte az önkormányzat önrészét is, ám jól megépített, tartós utat adhattak így át a közösségnek.

 

Jól megépített, tartós utat adhattak át a közösségnek

A mezei, erdei utakra is figyelnek

– Megemlíteném, hogy ebben a pályázatban – amely három útszakasz aszfaltozását foglalta magába – nem csupán a mi munkánk van benne, hanem az előző községvezetésé is. Kurtapatakon a buszmegállótól a falu végéig tartó táv, Esztelneken a ferences templomtól majdnem a falu végéig, Alsóesztelneken pedig a Búzaszer és Iskola utcák újultak meg, a sáncokat is beleértve – részletezte.

Ugyancsak az infrastrukturális beruházásokhoz kapcsolódik, hogy minden olyan útszakaszt leköveztek, amely nincs aszfaltozva, és a mezei utakra is odafigyeltek. Utóbbiakat útgyaluval kétszer is sikerült jó állapotba hozni – az őszi esőzések és a betakarítások némileg rontanak majd ezen, de nyilván ez elkerülhetetlen, évente javításra szorulnak.

Megújult a ferences kolostor bejárata
– Esztelnekről a Csángótelep felé vezető erdei utat is jórészt sikerült járhatóvá tenni, persze terepjáró használata szükséges. Az erdei utak esetében próbáljuk gyakorlatba ültetni azt a tanácshatározatot, ami arról rendelkezik, hogy fakitermelés esetén a kitermelő köteles 5 lejt fizetni köbméterenként az önkormányzat kasszájába, útadó címen – hasonlóan a mezei utakhoz –, amit azok rendbetételére fordítunk. Az erdei utakat nincs más lehetőségünk karbantartani, hiszen azzal szembesültünk, hogy jön egy nagyvállalkozó, megvesz jelentősebb mennyiségű fát, a fakitermelő gépekkel összetöri az utakat, majd köszöni szépen, az elszállítás után mindent úgy hagy maga mögött. Nem tartom helyesnek ezt az eljárást, annál is inkább, mert a lakosság a maga során majd ezektől a vállalkozóktól vásárolja meg a faanyagot, tűzifát, nem csekély áron. Meglátásunk szerint a magánemberek nem adják el saját erdőiket, a cégek a közbirtokosságoktól liciten vásárolnak meg kitermelésre megérett korú erdőt, vagy a széldöntés sújtotta területekről dolgozzák fel – részletezte Salamon Balázs.

Tiszta, rendezett temetők

Az önkormányzat felvállalta, hogy a község temetőit rendezi, ez meg is történt, kitakarították mindhárom temetőkertet, kétféle szemétgyűjtőt helyeztek ki, egyet a lebomló hulladéknak: elszáradt virágok, koszorúk, lomb stb., egy másikat a nem lebomló szemétnek: gyertyák, flakonok, művirágok stb. Jól látható helyre táblákat helyeztek el, nyilak mutatják, hol találhatók a konténerek, a lakosságon múlik, hogy igénybe is vegye azokat, és közös erővel meg is őrizze a temetők tisztaságát. A kukákban felgyűlt hulladék elszállítási díját az önkormányzat biztosítja.

Tiszta, rendezett temető várta a halottak napi tiszteletadást
Végére ért a ferences kolostor bejárati kapujának felújítása is, pályázati pénzből sikerült elvégezni a munkálatot. Idén egyébként 50 ezer lejnyi támogatást kapott a helyi egyház, az összeg a megyei tanács alapjaiból érkezett.

Fotók: Tofán Levente

Hozzászólások