Felhívás!

Isten éltessen, Magyarország!

Isten éltessen, drága Magyarország – nyitotta beszédét Kisgyörgy Sándor polgármester augusztus 20-án este, amikor 13. alkalommal gyújtottak őrtüzet. A szeretet és összefogás lángja ezúttal is a Kőröspatak és Kálnok között magasodó dombon, a vörös barátok 16. században épült kápolnájának romja tövében került sor.

A más esztendőkben szentmisével, majd huszárok kísérte fáklyás felvonulással induló ünnepség idén objektív okokból szerényebbre sikerült, de így is több mint száz helyi és – magukat már csak jövevényeknek nevező – sepsiszentgyörgyi gyűlt össze a hegyen. Kisgyörgy Sándor polgármester rövid beszédet tartott, mert – mint mondta (erdészember, csak tudja) – a természetben „a csend a legszebb szó”. Kifejtette: születésnapra gyűltünk össze, drága hazánk, Nagymagyarország megalapításának ünnepére.

– Isten éltessen, Magyarország, végtelen időkig élj, hogy ez a nép, a te néped, örömmel és büszkén említhesse neved, úgy térhessen vissza hozzád, mint gyerek az anyához, mindig és mindenütt érezze azt a biztonságot, amit te tudsz nyújtani. Csillogó szemmel és nagyot dobbanó szívvel emlékezünk elődeinkre, és büszkén hirdetjük szerte a világban, hogy mi már ezer évekkel ezelőtt is egy modern országot építettünk, és azóta is lankadatlan figyelemmel őrizzük határait – mondta a polgármester.

A fellángoló őrtűz fényében, a helyi fúvószenekar kíséretében, az egybegyűltek elénekelték a magyar és a székely himnuszt, majd csendes beszélgetésbe ment át a találkozó. Körben jól látszott a bodoki tetőn korábban meggyújtott őrtűz, de egy „nem hivatalos” tűz is fellobbant a kápolnától jó kilométerre, északra, amit Szigyártó András kálnoki helytörténész azonnal „bemért” szemmel: „az nálunk van, a Hegyremenőben, valahol Váncsáék körül”.  

 

 

 

Hozzászólások