Felhívás!

Iskola-felújításra, óvoda- és útépítésre pályáztak

Iskola-felújításra, óvoda- és útépítésre pályáztak

Az idei évben Esztelnek község önkormányzata több pályázati lehetőséggel is élt, amelyek közül néhány már megvalósítás előtt áll, mások pedig a jóváhagyásra várnak – tudtuk meg Varga Attila falumenedzsertől.

A falugazda elmondta, az önkormányzat már a tavaly pályázott a PNDL (Helyi Fejlesztési Program) keretében a községet érintő, 3,6 kilométeres út aszfaltozására. A pályázat sikeres elbírálása óta a közbeszerzés megtörtént, a munkálatra pedig egy jelentkező volt, a Kovászna megyei Út és Híd Rt., amelyik a licitet meg is nyerte. Ennek értelmében Esztelneken két, Kurtapatakon egy útszakaszra kerül aszfalt, de a munkálat megkezdésének időpontját a kivitelező még halogatja.
Varga Attila arról is tájékoztatott, hogy a Regionális Operatív Program keretében 1,8 millió lejt pályáztak az esztelneki Nagy Mózes-iskola régi szárnyának a felújítására. Ennek értelmében tetőzetcsere, külső-belső szigetelés, nyí­lás­zárócsere stb. várható. Igaz, a pályázat elbírálása még nem történt meg, de az első szűrőn már átment, és az elöljáró reméli, pozitívan fogják véleményezni a dokumentációt.

A község önkormányzata a PNDL II-program keretében is benyújtott egy közel egymillió euró értékű pályázatot infrastrukturális fejlesztésre, aminek értelmében vízhálózatot létesítenének a községben. Ennek még az elbírálása nem történt meg. Érdemes megjegyezni, hogy a községben a szennyvízhálózat már elkészült, és működőképes.

Jó hír, hogy a LEADER-program keretében is sikeresen pályáztak gépvásárlásra. A procedúra jelenleg a közbeszerzés fázisánál tart. Az igénynek megfelelően egy traktort, egy 10 tonnás utánfutót, egy ágőrlő gépet, valamint felszerelhető kaszálógépet vásárolnak. Mivel Esztelnek is bekapcsolódott a Biovill-programba, és jó úton halad az ökofaluvá válás terén – már két éve biomasszával fűtik a községházát, a művelődési otthont, az ifjúsági klubot és az Angustia Egyesület székhelyét –, egy másik kazánt terveznek beszerezni az orvosi rendelőbe is, az ehhez szüksége anyagiakat ugyancsak a LEADER-program keretében pályázták meg. A falumenedzser megjegyezte, sajnos nagyon kevés az olyan kiírás, ami lehetőséget biztosítana a bioenergiát használó falu kialakításához.

Varga pozitív eredménynek könyvelte el, hogy az idén sikerült átadni az új óvodaépületet Kurtapatakon. A kormány és Világbank által finanszírozott épület teljes mértékben elkészült, még csak annak környezetét kell kialakítani. Az elöljáró reméli, jövőben már birtokba is vehetik azt az óvodások. <<

Hozzászólások