Hogyan teremts énmárkát?

Hogyan teremts énmárkát?

Az énmárkázás és személyiségépítés alapelveibe kaphattak betekintést az érdeklődők az Őszi Sokadalom keretében. A My name is my brand – pályakezdő fiatalok online ás offline címmel dr. Kádár Magor kommunikációs szakember tartott előadást az Ifjúsági udvarban, ahová nem csak a fiatal korosztály látogatott el.

 

Hogyan és miért alakíts ki magadról egy sajátos képet a külvilág felé? Hogyan alakítsd a nevedet saját márkáddá? – többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk választ dr. Kádár Magor előadása során. Mint kiderült, a személymárka nagyon egyszerűen határozható meg: minden, ami hozzád köthető, az téged épít. Azok az elemek lesznek a márkaelemeid, amelyeket mások hozzád tudnak kapcsolni.

Amikor valakinek bemutatnak, először az merül fel, hogy milyen tulajdonság köthető hozzád, mi a foglalkozásod, miben vagy jó. Ha mindezekre megvan a válasz, már tudnak pozícionálni az emberek, tudnak kötni valahová, és ezáltal ki tudnak alakítani rólad egy képet. Azonban egy személymárka kialakítása mégsem olyan egyszerű, hiszen amikor megjelenik egy új termék, vagy felbukkan egy új közszereplő, annak nincs előzetes imázsa; amit mondanak róla, az van. Lehet az akármi, de azt az elején nem lehet sem elfogadni, sem megcáfolni.

Ilyen esetben egy spontán kialakult imázsról, képről beszélünk, amit aztán formálni kell, hogy kialakuljon az általunk tudatosan létrehozott kép. A személyiségépítés során ugyanakkor az is fontossá válik, hogy én mit gondolok magamról, valamint mások mit gondolnak rólam. Ez az önimázs meg a tükörimázs, az igazság pedig a kettő között rejtőzik.

Hogy kezdhetem el saját magamat építeni?

Kádár Magor kifejtette, az első és legfontosabb teendő, hogy megtaláld azt, amiben jó vagy, még jobb, ha azt szereted is. A második lépés, hogy ezt próbáld saját magadhoz kötni, találj módot arra, hogy az emberek azonosítani tudjanak általa.

Ahhoz, hogy imázsodat a külvilág felé közvetítsd, sok mindenhez folyamodhatsz. A legelső dolog az első benyomás kialakítása lesz, amit több tényező is meghatároz, mint például a beszédmód, a viselkedés, és bár nem a ruha teszi az embert, sok esetben nagyon fontossá válik az is. Mindezeken túlmenően pedig meghatározó a szemkontaktus, amit ha fel mersz vállalni, máris sokkal magabiztosabbnak tűnsz.

Ezek a tényezők az offline világban érvényesek, de magadat online platformokon is kifejezheted. Megteheted ezt a közösségi oldalakra feltöltött képeid, megosztott tartalmaid, ismerőseid által, vagy akár a szakmai oldalaid által, amelyeket még az önéletrajzodban is felhasználhatsz. Amit tehát online közölsz magadról, az is épít téged, beszél rólad.

 

Jók a példaképek

Miután kifejezted magadat az online és offline világban egyaránt, konkrétabban is elkezdheted építeni a karrieredet. A legfontosabb, hogy tudd: csak az fog sikerülni, amiért teszel. Meg kell találnod, mi tölt el megelégedéssel, mit tudsz arról a pályáról, és jó, ha vannak példaképek, akikre felnézhetsz. Segít az is, ha elkezdesz tervezni.

Ilyenkor nem arra kell gondolni, hogy hol leszel tíz év múlva, ennél fontosabb, hogy csak egy évet tekints előre, és gondold végig, hol látod magadat akkor, milyen pályán, milyen márkajelzőkkel a neved mellett. Seneca szavaival élve: „semmilyen szél nem jó annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

Pilbáth Kincső

Hozzászólások