Hirmondo

Helyzetelemzés a Közüzemek Rt.-nél

Helyzetelemzés a Közüzemek Rt.-nél

A kézdivásárhelyi vízhálózat témája folyamatosan terítéken szerepel a szolgáltatónál is. Kozsokár Attila igazgató szerint új szakaszba lépett a céhes városi szolgáltatás, azonnali megoldás azonban nem létezik.

Hirdetés
Hirdetés

„Jó ideje követjük a sajtóban, közösségi médiában szereplő panaszokat. Jogos a lakók felháborodása, hiszen a szolgáltatótól mindenki a megszakítás nélküli, jó minőségű vizet várja el. Ha ezen a téren kiesések vannak, bosszantó, ha pedig ennél többről van szó, dühítő. Sok ígéret hangzott el ezzel kapcsolatosan, azonban a tények makacsok: a hálózat java része régi, teli van lerakódással, mind a fővezetékek, mind a lépcsőházi csövek. Nincs más megoldás, csak a csere” – fogalmaz az igazgató.

Konkrétumok

Évtizedek során felhalmozott gondokat nem lehet gyorsan megoldani: a Közüzemek saját csapatával, saját vagy önkormányzati forrásokból dolgozik. A szolgáltató és Kézdivásárhely önkormányzata számára is világos, hogy a leginkább problémás zónák élveznek elsőbbséget: a Csernátoni út javítása már folyamatban van. A céhes város vízszolgáltatásáért felelős egység koordinátora, Pap Lajos elmondása szerint sok múlik az időjáráson, ám legrosszabb esetben is április végéig lezárulnak ezek a munkálatok.

Pap januártól vette át az irányítást Kézdivásárhelyen, és a hálózatot illetően ő sem optimista. A tavalyi fennakadások következtetését levonva a cég elsősorban a fő tartályok vízellátását akarta biztosítani. A nyár folyamán az áramellátás szünetelése miatt ez óriási gondot okozott, a Közüzemek éppen ezért a tavaly év végén olyan áramfejlesztő berendezést szerzett be, amelynek segítségével ez a hiba többet nem fordulhat elő. Pap Lajos hangsúlyozta: mielőtt a fejlesztésről beszélnénk, egyszer a meglévő rendszer stabilizálását kell megoldani.

A problémás helyszínek

A Gyárak utcája, a Mihai Eminescu, a Bethlen Gábor és a Tudor Vladimirescu utcák „forró zónák”, azaz itt a leggyakoribbak a csőtörések. „Javítjuk egyik helyen, szakad a másik helyen” – így jellemzi a helyzetet Pap Lajos. A 80-as évek silány minőségű vezetékeit mindenképp cserélni kell, lehetőség szerint minél nagyobb szakaszokban. Ha nincs arra anyagi keret, hogy egy egész utcában, akkor legalább azoknál a részeknél, ahol egymás után ténylegesen többször törött a cső. A Csernátoni út példájából kiindulva, ahol több helyen is az új vezetékről kapják a vizet, már látszik a javulás: ha a közbeszerzés általános lassúsága nem szól bele, akkor 2022 tavaszára a további, súlyosan érintett helyszíneken is sikerül konszolidálni a helyzetet – vélik a Közüzemek illetékesei.

Pénz és ember

Kozsokár Attila igazgató szerint a város problémáinak javát három év alatt lehet megoldani: azonban ez anyagi fedezet és emberi erőforrás kérdése is. A Közüzemek a lehetséges maximális erőbedobással dolgozik, komoly eredményeket viszont a helyi önkormányzattal együtt tudnak felmutatni. „A polgármesteri hivatal a hálózat tulajdonosaként korábban már biztosította a beruházáshoz szükséges anyagokat, mi pedig a kivitelezést. Erre is van esély az elkövetkezőkben, viszont itt meg kell jegyezni, hogy a kapacitásunk véges, tehát 2-3 csapatot tudunk dolgoztatni, tehát maximum 3 utcát tudunk felújítani: ilyen értelemben időigényes a feladat. De vannak pályázati lehetőségek, uniós vagy országos források, ezeknek a lebonyolítása azonban rendszerint jóval hosszabb idő, mint egy év. Azt látjuk, hogy a városháza is komolyan veszi a kérdést, ezért mi is tényleg bízunk benne, hogy a hálózat konszolidálásának első szakaszaként, 2022 tavaszáig a meghibásodások, csőtörések számát drasztikusan tudjuk csökkenteni” – fogalmaz az igazgató.

(A Közüzemek sajtóirodája)

Hozzászólások