Felhívás!

Helyi tehetségek ünnepe

Helyi tehetségek ünnepe

Ünnepelt Barót az elmúlt hétvégén: pénteken, szombaton és vasárnap zajlottak a városnapok, amelyeknek kiemelt helyszíne ezúttal is a bányászszobor mellett felállított központi színpad volt. A vásárosok idén a református templom előtti téren, továbbá a Rózsa utcában kínálhatták eladásra portékáikat a kürtőskalácstól és a lángostól kezdve, a ruhaneműkön, népművészeti termékeken át egészen a legfinomabb falatokig, amelyek mellé válogatott söröket, borokat kínáltak.

A pénteki nap egyik fontos eseménye az a szabadtéri, régi fényképekből, képeslapokból álló kiállítás képezte, amely a száz évvel ezelőtti Barótot mutatta be a maga egyszerűségében és nemességében, nosztalgikus pillanatokat ébresztve a szemlélődőkben. A kiállítást Hoffmann Edit, Erdővidék Múzeumának munkatársa ismertette, elmondva, hasonló tárlat legutóbb 22 évvel ezelőtt volt Baróton. Több, ma már nem létező épületet is láthattunk a képeken, melyek – mint a helyszínen elhangzott – a „haladó kor szellemének” martalékává váltak az idők során, szegényítve ezáltal a város örökségét.

A jelenlevők különösen a település központját egykoron ékesítő városházának a hetvenes években történt lebontását ítélték el – az szinte mindenki emlékezetében mint egy rendhagyó, meghatározó épület maradt fenn, ám pusztulnia kellett. „De még most se késő tenni a város épített örökségének megőrzéséért, építészeti történetének feltárásáért” – vélte a muzeológus, megemlítve például a volt Korona szállót, amelyet egy mocsaras, lecsapolt területre, faoszlopokra építettek, de amelynek történetét még senki sem kutatta. Ugyanakkor kérte a jelenlevőket, hogy akinek van még régi fotója, hasonló képeslapja, vigye be a múzeumba beolvasásra, másolásra, így is hozzájárulva a város hagyatékának közkinccsé tételéhez.

A kiállítás után a színpadon is elkezdődtek a rendezvények: koncertezett a Csala Kürtje fúvószenekar, majd a baróti Tanulók Háza művészeti csoportjai léptek fel. A Gaál Tünde, Pál Éva és Dimény Olga által oktatott fiatalok ismét bizonyították rátermettségüket színpadi szereplésben, táncban, színvonalas fellépéssel örvendeztetve meg ezúttal is nézőiket. Péntek este már a meghívott előadóké volt a főszerep.

A Barót Napok idei rendezvénye egyébként kiemelten a helyi tehetségek felvonultatásáról szólt, ezt szombati, az ünnepséget megnyitó beszédében Lázár-Kiss Barna polgármester is hangsúlyozta. „Minden évben ez a három nap értékeink bemutatására és felhőtlen szórakozásra nyújt alkalmat” – mondta.

A már említett pénteki helyi fellépők után a megnyitó is a helyi tehetségek, értékek jegyében zajlott: az erdővidéki és meghívott néptánccsoportok színes felvonulását követően a baróti művelődési ház Nagy Kopeczky Annamária és Bódi László által oktatott tánccsoportja járta el a színpadon a palotást, majd a Bogdán Barna vezette Szent Adalbert római katolikus kórus dalai csendültek fel. Ezután Zalaegerszeg polgármesterének, Balaicz Zoltánnak a barótiakhoz szóló üdvözlő szavait Bali Zoltán tanácsos tolmácsolta, Nagy Kopeczky Kristóf pedig, a rendezvény konferálója Petőfi-verset szavalt, végül Fülöp László miklósvári lelkész áldotta meg a rendezvényt.

A megnyitó után a szombati nap egy másik, kiemelkedő eseményét a baróti műfüves focipálya átadása képezte. Ez a nap különben is bővelkedett sporteseményekben, bizonyítva, hogy a városban van sportélet, és, mint az a sportpálya átadásán megtapasztalható volt, remény van arra, hogy lesz ezután is, hiszen a létesítmény elsősorban a jövő generációinak épült, ők is vették először birtokba.

Az avatószalag ünnepélyes átvágása előtt Lázár-Kiss Barna polgármester a következőket mondta: „Barót város önkormányzata kiemelt figyelmet fordít a sportra, arra törekszünk, hogy városunk ifjúságának figyelmét is ráirányítsuk a sportolás fontosságára, annak szépségeire. Tavaly átadtuk a teniszpályát, most a műfüves focipályát, következő befektetésünk pedig ugyanitt egy bowlingpálya kialakítása lenne. A baróti városi sportegyesület fenntartási költségeinek 90%-át is a polgármesteri hivatal fedezi, így járulva hozzá számos szakosztály működéséhez”.

Külön megemlítette a Lázár Csaba és Fejes Géza edzők irányította Baróti Focisuli tevékenységét, köszönetet mondva nekik eredményes munkásságukért. A focisulisok játszották egyébként az első „hivatalos” meccset is Barót új műfüves pályáján, ott ugyanis épp a városnapok keretében több korosztály számára kiírt focitorna zajlott. A tornán a 2005–2006-os korosztály első helyezést, a 2008-as korosztály pedig második helyezést ért el. És, mint kiderült, a kis focisták nem csak a labdakezeléshez, de a fakanálhoz is értenek: a Focisuli csapata nyerte meg ugyanis a vasárnap rendezett városnapi főzőversenyt, amelyen először vettek részt.

További fotók itt.

Hozzászólások