Felhívás!

Főhajtás ’56 hősei előtt

Főhajtás ’56 hősei előtt

A magyar történelem számos olyan eseményt számlál, amely meghatározta a magyar nemzet sorsát. Ide sorolható a 1956-os magyar forradalom és szabadságharc, de az első világháború is. Ez a két dátum idén összekapcsolódik a kézdivásárhelyi megemlékezés kapcsán: az oktatási intézmények műsorral, a Városi Színház előadással tiszteleg a forradalom évfordulója előtt.

Bátraké a dicsőség!
A fenti jelmondattal szervezik idén is az 1956-os megemlékezést október 23-án, kedden a céhes városban. Kézdivásárhelyen nagy hagyománya van annak, hogy a neves nemzeti ünnepeken a város tehetséges fiataljai és diákjai vállalnak részt a megemlékező műsorban, az előadás elkészítésében, kivitelezésében pedig az oktatási intézmények pedagógusai veszik ki részüket. Nem lesz ez másként ebben az évben sem, immár hagyományosan, kora délután a református temető kopjafáinál, este pedig a Hősök emlékművénél lesznek programok. A megemlékező programsorozat 14 órakor a Református Kollégium diákjainak műsorával kezdődik, ők a református temetőben felállított kopjafáknál tisztelegnek alkalomhoz illő műsorral, majd megkoszorúzzák az emlékjeleket.
Este a helyi iskolák fáklyás felvonulásával indul az ünnepség, az oktatási intézmények képviselői a város több pontján találkoznak, és csatlakoznak a felvonulókhoz, majd a kaszárnya előtt foglalják el helyüket. Itt a Nagy Mózes Elméleti Líceum és a Református Kollégium tanulóinak közös műsora lesz látható, akik versekkel és énekekkel emlékeznek 1956 hőseire. Az ünnepséghez csatlakozik Kézdivásárhely önkormányzata is, valamint rendszerint a helyi hagyo­mány­őrző csapatok is. A megemlékezés koszorúzással ér véget a Hősök emlékművénél.

Tizennyolc: ünnepi előadás
a Vigadóban
A magyar nemzet történelmében 1918 kiemelt helyet foglal el. Száz évvel ezelőtt a magyar nemzet elveszítette hazájának kétharmadát. A Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház Tizennyolc című előadása a nagy háború utolsó évében játszódik, és lényegében a Magyar Királyság utolsó három napját mutatja be, ami 1918 októberének utolsó három napja.
A cselekmény az olasz fronton indul, majd hirtelen a németvölgyi temetőben találjuk magunkat, ahol egy kis őszirózsás forradalmár csapat Tisza István meggyilkolását készíti elő. És így halad előre a cselekmény, katonai rendeletek és jelentések, női furfangok és csábítások, kémkedések szövevényes hálójában.
Az Udvari Kamaraszínház jelen pillanatban az egyetlen olyan társulat a Kárpát-medencében, amelyik megemlékezik a száz éve történt, a magyar nemzetre pusztító hatással bíró, eseményekről. A Tizennyolc című előadással az a céljuk, hogy elinduljon egy párbeszéd, elsősorban a konkrét történelmi események kapcsán, de ugyanakkor az is legyen világos: a történelem más szempontú megközelítése nem halálos bűn.
Szereplők: Stelly Zsófia, Szorcsik Kriszta, Boros Ádám, Dóczy Péter, Incze Máté, Kákonyi Tibor, Kálló Béla, Krizsik Alfonz, Lénárt László, Pelsőczy László. Hegedűn kísér Nédó Olga hegedűművész, díszlet és jelmez Húros Annamária, dramaturg Szigeti Réka, írta és rendezte Andrási Attila.
Az előadás október 23-án 19.30-kor kezdődik a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. Belépőket a Vigadó jegypénztárában lehet váltani, diákoknak és nyugdíjasoknak 15 lejes áron, felnőtteknek 20 lejes áron.

Hozzászólások