Felhívás!

Fiatal szakemberek érkeztek

Fiatal szakemberek érkeztek

Egyszerre öt háromszéki szakorvos érkezett a kézdivásárhelyi kórházba, ilyen eseményre évek óta nem volt példa – tájékoztatta a sajtót dr. Kelemen András korábbi kórházmenedzser, az egészségügyi intézmény szóvivőjének szerepét felvállaló szülész-nőgyógyász főorvos. Ezáltal olyan réseket sikerült betömni az ellátási palettán, amik miatt eddig el kellett utazni a céhes városból más településre. A fiatal szakemberek remélhetőleg itt is maradnak.

 

Szemész, ortopéd, röntgenező-tüdőgyógyász – csak pár azokból a szakmákból, amelyek évek óta hiányoztak a kézdivásárhelyi kórház szolgáltatásai közül. Dr. Szekeres Csaba tüdőgyógyász már tavaly nyugdíjba vonult, továbbá a fizioterapeuta szakember hiányát is csak szerződéses viszonyban levő orvossal tudta eddig a kórház vezetősége lefödni. A szemészettel és az ortopédiával kapcsolatosan is köztudott, hogy legközelebb a megyeszékhelyen nyílt lehetőség ilyen jellegű vizsgálatra, illetve beavatkozásra, vagy az előbbi esetében csak a fizetéses rendszer keretében lehetett szakemberhez fordulni. Ám a helyzet dr. Kuacsár Roland ortopéd, dr. Májai Brunó tüdőgyógyász-röntgenező, dr. Dósa Edina fizioterapeuta és dr. Mágori Kerekes Tünde oftalmológus (szemész) érkezésével változott. Mindemellett dr. Dumitru Elena szülész-nőgyógyász révén tovább bővült a szakemberi gárda.

Dr. Kelemen András kifejtette: az orvosok ugyan Kézdivásárhelyen vannak, de várat magára a megfelelő orvosi rendelők kialakítása, és a biztosítóházzal is rendezni kell a formaságokat. Ez a folyamat vélhetően e hónap végén vagy legrosszabb esetben jövő hónap folyamán lezárul, így az újonnan érkezett szakorvosok hamarosan munkához láthatnak.

Az állománybővülés ellenére további szakemberekre van szükség. Például a röntgen-laboratóriumba, ahol sok a munka, továbbá a komputertomográffal ellátott imagisztikai részlegre is. A kézdivásárhelyi kórháznak körülbelül háromszáz fős a személyzete, amiből az új orvosokon kívül negyvenen felsőfokú képesítéssel (orvosi egyetem – szerk.) rendelkeznek, emellett mintegy húszan gyakornokok. Sajnos, ezek többsége nem jelezte, hogy Kézdivásárhelyen maradna, ami érthető, figyelembe véve, hogy közöttük távoli vidékekről érkező rezidensek is találhatók. A volt kórházmenedzser megjegyezte, reméli, a jelenlegi személyzet marad, hiszen mindenkire szükség van az egész Felsőháromszéket kiszolgáló intézményben. Amint arról korábban írtunk, a kórház fenntartásához a kézdivásárhelyi és környékbeli önkormányzatok is hozzájárulnak, és az intézmény szolgálati lakásokat is tud biztosítani azon orvosoknak, akik úgy döntenek, hogy a sorsukat összekapcsolják Kézdiszékkel.

 

Hozzászólások