Felhívás!

Farsangtemetés, értékteremtés

Farsangtemetés, értékteremtés

A helyi Hamuvirág Néptáncegyüttesnek köszönhetően egy napon át farsangolt a község múlt szombaton: délelőtt a fiatalok maskarába öltözve, két szekérrel, lovasokkal járták be Esztelneket és Kurtapatakot, vidámsággal jutalmazva azokat, akik „fogadták”, azaz megvendégelték őket, majd 19 órától különleges farsangi műsorukat mutatták be az esztelneki kultúrotthonban.

Szép jónapot kívánunk,/ ma bejárjuk a falut,/ ki nem hagyunk egy kaput,/ Hej, leányok, jó legények,/ álljunk meg egy percre, kérlek!/ Farsang napja most vagyon,/ eldöcögtünk a havon,/ Adjatok vagy hat garast,/ s kolbászt mellé, hat araszt!/ Egy kis bort a belünkbe,/ kalácsot a kezünkbe! – hangzott fel Esztelnek utcáin szombat délelőtt a vidám rigmus. Az ötletesnél ötletesebb maskarákba öltözött gyerekeknek nem is kellett kétszer kérniük, ha bor nem is (az csak az „idősebbeknek” járt), de üdítő mindenképpen került, amivel leöblíteni a jó szívvel kínált kürtőskalácsot, fánkot, süteményt.

Számos helyszínen fogadták a zeneszótól, vidámságtól hangos szekereket, amelyek a polgármesteri hivatal elől indultak: a régi iskolával szemben például húsznál is többen várták a farsangolókat, a legapróbb „érdeklődő” még babakocsijából csodálkozott rá a színes forgatagra. Az asszonyok arról is gondoskodtak, hogy még melegen kerüljön kínálmációra a finom fánk és kürtős, ami azt jelentette, hogy bizony kora reggeltől a sütéssel foglalatoskodtak. Sejthető, hogy az ötletes, változatos jelmezek összeállításában is „benne van” az édesanyák keze, a falubeli nők tehát igazán kitettek magukért. Igaz, a férfiak is tartották a lépést, a poharak újratöltögetésében, kínálgatásában, viccelődésben jeleskedtek.

Megálló megállót követett, Kurtapatakot is megjárták a szekerek, majd a főtéren, a ferences kolostorral szemközti kis park kövezetén égették el a telet jelképező szalmabábut, sajnálatos, hogy a vicces siratójelenetet kevés helybeli nézte végig.

Kárpótolta azonban ezt az esti előadáson való részvétel: a gyerekek teltházas közönség előtt adtak számot a néptánccsoportban végzett munkáról.

– A Hamuvirág Táncegyüttes 75 taggal büszkélkedhet, előkészítő osztályostól 10. osztályosig vannak tanulóink, a szombat délelőtti farsangolásban zömmel a nagyobb korosztályba tartozók vettek részt. Köszönöm a csoportom tagjainak, hogy ilyen szívesen vállalkoztak a közös mulatságra, elmondhatom, hogy lelkesek, tevékenyek a gyerekek, mindenki a legjobb tudása szerint igyekezett életet vinni ebbe a szép hagyományba, megszeretni és megszerettetni másokkal is. Természetesen a falubelieket is köszönet illeti, hiszen a farsangi ünnepségünket a részükről érkező igény hívja életre évről évre, és a nagylelkű, kedves fogadtatás az, ami életben tartja. Az együttes talán legjobban sikerült műsora volt ez a mostani, mintegy 75 táncos lábú gyerek lépett színpadra az egyórás előadás keretében. Egy igazi farsangtemetést adtunk elő, táncokkal, énekekkel és farsangtemetős bohókás szövegekkel, próbáltuk megtölteni a kultúrházat farsangi vidám hangulattal. Érdekesség, hogy „élő” Illés is szerepelt a színpadon, akit ezúttal nem elégettek, hanem a sok táncba „halt bele”. Az előadásunk olyan tekintetben volt különlegesebb az eddigiekhez képest, hogy a gépzenét egy öt tagból álló fiatal zenekar váltotta fel, és tette színesebbé, értékesebbé a műsorunkat – mondta Bartók Botond, a táncegyüttes vezetője, a község könyvtárosa és kultúrfelelőse. Az előadás végén egy gyönyörű népdallal próbálták meg ráhangolni a jelenlévőket a nagyböjtre.

„A zene, a dallam, a ritmus, a tánc, a játék azok a fantasztikus dolgok, amelyekkel szombat este a Hamuvirág Néptáncegyüttes előadásán találkoztunk. Nemcsak a tánc, a közös éneklés, hanem a móka és a játék is központi szerepet kapott a műsorukban. Mindez olyan átütő erővel, hogy minden résztvevőt magával ragadott. Az külön öröm, hogy egy ilyen kis településen ekkora a lelkesedés a fiatalok körében. Annyi volt a táncos, hogy nem fértek fel a színpadra, de azért nem maradtak ülve, ropták a táncot a színpad előtt. Gratulálunk minden táncosnak és a felkészítő oktatóknak!” – fogalmazta meg a rendezvény utáni gondolatait a nézőközönség nevében Csüdör Katalin.

Hozzászólások