Felhívás!

Falunapok Polyánban

Falunapok Polyánban

Gazdag programsorozaton vehettek részt azok, akik a hétvégén ellátogattak a 16. alkalommal megrendezett kézdiszentkereszti faluünnepre. A két napig tartó rendezvény programpontjai közül kétségtelenül a VI. Felsőháromszéki Népdaltalálkozó volt az egyik legszínvonalasabb momentuma a népünnepélynek.

A faluünnep a sportpályán, szombaton délelőtt tíz órakor kezdődött Páll Endre polgármester megnyitóbeszédével, majd néhány perccel később pályára léptek Esztelnek, Lemhény, Bereck és Kézdiszentkereszt csapatai. Öregfiúk, I–VIII. osztályos tanulók futballoztak. Idén labdába rúghattak a lányok is, mert a foci népszerűsítése érdekében a szebbik nemnek is lehetőséget adtak gyepre lépni, mondta el Szigeti Attila tornatanár.
Délután az iskola udvarán gyülekeztek a népdaltalálkozó fellépői, ahonnan énekszó mellett végigvonultak a falun az esemény helyszínéül szolgáló kultúrotthonba. Az idén hét felsőháromszéki település – Bélafalva, Csomortán, Esztelnek, Kézdialmás, Kézdiszentkereszt, Lemhény és Torja – 228 énekese lépett színpadra. A zsúfolásig megtelt teremben a község polgármestere és Gábor Judit főszervező köszöntötte az egybegyűlteket, és köszönetét fejezte ki a támogatóknak.
– A VI. népdaltalálkozó létrejötte igazolja, hogy a népdalnak éltető ereje van, lelki szükséglet számunkra, és Isten áldása van rajta – fogalmazott Gábor Judit.
Az idei rendezvény mottójául a nemrég elhunyt Kallós Zoltán népzenekutató híres mondata szolgált: „Addig leszünk magyarok, amíg magyarul énekelünk és magyarul táncolunk.” Az énekléssorozat az ő kedvenc dalának felcsendülésével (Fordulj, kedves lovam…) kezdődött László István-Botond előadásában, amelyet Kallós temetésén is több száz ember együtt énekelt el.
Gábor Judit tanítónőtől megtudtuk, a Felsőháromszéki Népdaltalálkozó alapszabályzata értelmében minden települést egy énekescsoport képvisel, amelynek tagjai közt mindkét nemnek és minden korosztálynak kell képviselője legyen. Ennek megfelelően a települést képviselő énekesek egy családként foglalnak helyet a színpadon, közösen és szólisták által bemutatott helyi vagy más tájegységek népdalait szólaltatják meg, sokszor zenekari kísérettel. Az elmúlt öt évben közel ezer énekes ajkáról összesen 470 népdal hangzott el. A kórusok fellépési sorrendjét idén is sorshúzással döntötték el.
Emellett a két hónapja alakult Kézdiszentkereszti és Bélafalvi Ifjúsági Szervezet (KÉBISZ) meghívására Pályaválasztás címmel Farkas Szidónia pszichológus tartott előadást az ifjúsági sátorban. Az érdeklődő fiatalok a pályaorientáció három lépéséről kaphattak ízelítőt. A pszichológus elsőként a megfelelő önismeretet hangsúlyozta, majd rátért arra, hogy fontos tájékozódni a kiválasztott szakma feladatairól, eszközeiről. Előadása során beszélt arról, hogy pályaválasztás előtt mindenképp fel kell mérni a munkaerőpiacot is. Abban is segítséget nyújtott a fiataloknak, hogy online pályaorientációs felületeket osztott meg velük.
A rekeszizmok megmozgatására is gondoltak a szervezők, amikor a Székely Góbékat kérték fellépni a színpadra, akik közel két órán keresztül nevettették a közönséget.
A vasárnapi szentmise után a 25., 30., 40., 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő házaspárokat a település nevében a polgármester köszöntötte, és az iskolások mazsorettcsoportja, illetve a nyugdíjasklub műsorral kedveskedett a jubilálóknak. A legidősebb házaspár, a Sepsiszentgyörgyön élő Jakab Lajos és Erzsébet 2018. április 2-án ünnepelte házasságának 60. évfordulóját, és most részt vettek a jubileumi ünnepségen.
A délután folyamán a Trefán Leonárd Általános Iskola diákjainak műsorát, majd a Tisztás Néptáncegyüttes előadását tekinthették meg az egybegyűltek. Este a Twins és a 15 éves Titán zenekar fergeteges koncertje után tűzijátékkal zárult a faluünnep. <<

Peti Botond

Hozzászólások