Felhívás!

Falunapok Bélafalván

Falunapok Bélafalván

Zsúfolt volt a hétvége Kézdiszentkereszt községben. Amíg a Kézdiszentkereszti Szép Emlék Nyugdíjasklub kórusa a kézdivásárhelyi kórustalálkozón lépett fel, addig Bélafalván is állt a bál. A faluban a kétnapos faluünnepségen a fiatal tehetségekre fektették a hangsúlyt, a felhozatal igencsak népes volt. Ezen kívül színes programkínálattal várták a kikapcsolódni vágyó helyieket és környékbelieket.

A faluünnepségnek idén is a Tuzson János Elemi Iskolának udvara adott otthont. Szeptember 14-én, szombaton 10 órakor nyitották meg a faluünnepet. „Az idén hetedik alkalommal szerveztük meg a bélafalvi falunapokat, a programsorozatba próbáltunk minél több helyi fiatal tehetséget beépíteni” – nyilatkozta lapunknak Páll Endre, a község polgármestere.

A megnyitót követően minifoci-bajnokságra került sor, amelyben a bélafalvi és a kézdiszentkereszti fiatalok, illetve a felnőttek csapata mérte össze tudását a gyepen. Délután a Hargita megyei West Hotel mulatós–pop dalokkal szórakoztatott, utánuk pedig a helyi fiataloké volt a főszerep. Elsőként a Kézdiszentkeresztről érkező Györkovács Barbara és Opra Gyöngyike mutatkozott be könnyűzenei előadásával, majd a már ismert, szintén polyáni Gyergyai Anita nyűgözte le énekeivel a közönséget. Őket a csíkszeredai Szimpla Kárpáci koncertje követte fél kilenctől, majd a napot a 21.30 órakor kezdődő retró buli zárta.

Az eseménysorozat vasárnap 12.30-kor ünnepi szentmisével folytatódott, délután pedig a helyi kicsik és nagyok mutatták be tehetségüket. Elsőként a bélafalvi Tuzson János-iskola kisdiákjai léptek színpadra, akik nép- és gyermekdalokkal, illetve változatos táncokkal, gyermekjátékokkal szórakoztatták a jelenlévőket. Ezt a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd-iskola előadása követte, amelyben az iskolások gyönyörű énekhangjukat csillogtatták meg. Színpadra lépett a kézdiszentkereszti férfikórus is, majd a Tisztás és Tisztácska néptáncegyüttes.

A Balázs Tünde és Fakó Alpár Attila által tanított táncosok Erdély különböző tájegységeinek népdal- és tánccsokrát mutatták be. Bögözi Alpár mezőségi dalokat, Pál Bence kalotaszegi hajnalit énekelt, ezen kívül pedig láthattunk szilágysági, Küküllő menti, kalotaszegi és vajdaszentiványi táncokat a Tisztás Néptáncegyüttes előadásában. Az utánpótlás-csoportok gyermekjátékokkal és felcsíki táncokkal mutatkoztak be. Előadásukat táncház követte, majd a kézdivásárhelyi Unikum zenekar lépett színpadra zárásként. A faluünnepet tűzijáték zárta.

Az egyes programok között sem unatkoztak a kikapcsolódásra vágyó jelenlévők. A kicsiknek rendelkezésükre álltak az iskola udvarán található játékok, de azonkívül trambulinon is ugrálhattak, vagy vattacukrot, pattogatott kukoricát, burgonyaszirmot vásárolhattak. A nagyobbakat masszázs-sátor, illetve piperecikkeket árusító stand várta. Ezen kívül természetesen csapolt sör, üdítő, miccs és flekken is fogyasztható volt.

Bartok Barbara

Hozzászólások