Felhívás!

Esztelnek összetart

Esztelnek összetart

A lehetőségekhez képest jól átvészelte Esztelnek lakossága a járvány okozta helyzetet, az önkormányzatnál sem állt meg a munka, viszont a nadrággyár bezárása hatalmas érvágás a településnek. Részleteket Domokos Ferenc polgármestertől (képünkön) tudtunk meg.

– Hogyan fogadta a lakosság a korlátozó intézkedéseket? Voltak-e kihágások, sajátos esetek?

– Bocaccio Dekameronja óta tudjuk, hogy járvány idején a falu a biztonságot is jelenti, lehetővé teszi a társadalmi távolságtartást úgy, hogy közben kevésbé megterhelő, és ez valamennyire biztonságot ad az itt lakók számára. Természetesen egy dolog erről olvasni, és másik megélni, mégis azt gondolom, kicsit könnyebben vészeltük át ezt az időszakot. A lakosság nagyrészt tiszteletben tartotta a rendelkezéseket, voltak házi karanténban többen is, de különösebb probléma és megbetegedés nélkül telt el ez a megszorításokkal teli, rendkívüli időszak. Próbáltunk figyelni és segíteni a lakosságnak. Közösségi összefogással maszkokat varrtunk, amit minden portára eljuttattunk egy levél kíséretében. Igyekeztünk hitelesen tájékoztatni a közösségi oldalunk által, biztatni és bátorítani mindenkit.

– Milyen mértékben érinti a község életét, az önkormányzat tevékenységét a nadrággyár bezárása?

– A legszomorúbb része a jelenlegi helyzetnek a nadrággyár bezárása. A környék egyik legrégebben működő termelőegységéről van szó, ami mostanáig jelentős jövedelemforrása volt a térség és a község lakosságának, de az önkormányzatnak is. Sok a kérdés bennünk is és az ott dolgozókban is a továbbiakat illetően. Egy biztos, mindannyiunk életére hatással lesz a bezárás a későbbiekben, meg merem kockáztatni, hogy jelentős segítség nélkül a fennmaradásunk is kérdéses.

– Milyen rendezvényekről kellett lemondaniuk?

– Az első, ami elmaradt, a március 15-i ünnep volt, éppen csak elhelyeztük a megemlékezés koszorúit a szokott helyszíneken, a hősök emlékművénél és a Szacsvay-emlékműnél. Lélekben és csendben ünnepeltünk. A Hamuvirág Néptáncegyüttes húsvéti előadását sem tudtuk megtartani, május 2-ra szerveztük hosszú időn át Gróf László oxfordi történész és Feiszt György történész-levéltáros közös előadását.

A másik jelentős rendezvényünk a Nagy Mózes emlékére szervezett rendezvénysorozat lett volna, május végén akartuk felavatni az iskolaalapító mellszobrát a kolostor előtti téren, ezt az eseményt terveink szerint szeptember elején megtartjuk. A Trianon 100 éves évfordulójára tervezett események is elmaradtak, online kapcsolódtunk be azokba a rendezvényekbe, amibe lehetett. Meghívásunk volt Lakitelekre, ami természetesen elmaradt. Az augusztusra tervezett Identitástáborban való részvételünk még mindig kérdéses. Ugyanakkor fotótábor maradt el, a Rozsályról bejelentkezett vendégek elodázták a látogatást, velük közös kulturális műsort szerettünk volna. Falusétát terveztünk, néptáncoktatással, táncházzal, ezt még nem adtuk fel. Alternatív lehetőségképpen virtuális falusétára nyújtottunk be pályázatot, sikeres elbírálás esetén ez egy imázsfilmnek is lehet az alapja, így is kívánjuk népszerűsíteni településünket.

– Vannak-e olyan megvalósítások, munkálatok, amelyekkel mégis sikerült haladni? Melyek azok? Milyen megkezdett projektek zajlanak jelenleg?

– Megállni látszott az élet, de azért folyt a munka a zárt ajtók mögött is, megkezdett pályázatokat igyekeztünk véglegesíteni. Kerestük az újabb lehetőségeket is, újabb pályázatokat nyújtottunk be középületek felújítására. Zajlanak a területek telekkönyvezéséhez és nyilvántartásba vételéhez szükséges terepmunkálatok, a dokumentációk elkészítése. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a magyar kormány támogatásával újabb 10-10 rend népviseletet vásároltunk, amit a Hamuvirág Néptáncegyüttesnek adunk használatra. Várjuk, hogy megkezdhessük az utcák aszfaltozását.

– Készülnek-e az önkormányzati választásokra? Ki lesz a polgármester-jelölt? 

– Az önkormányzati választásokra természetesen készülünk, nem csupán most, hanem folyamatosan. Úgy tesszük a dolgunkat, hogy az mindenki számára átlátható, értékelhető legyen. A polgármesteri tisztségért Varga Attila jelenlegi községmenedzser fog indulni a választásokon az RMDSZ támogatásával. Azt gondolom, ő a legalkalmasabb erre a pozícióra. Esztelnek önállósulásában is nagy szerepe volt, az ő polgármesterségének időszakában indult el a fejlődés a településen, és most, amikor ilyen meglehetősen nehéz időszak következik a költségvetés nagymértékű hiánya miatt, nagyon fontos egy olyan vezető a község élén, akinek tapasztalata és támogatottsága van az érdekképviseletünk részéről is. Problémamegoldó és vezetői képessége, jövőképe is mellette szólnak.

Hozzászólások