Erősítik a Mézesdombot

Erősítik a Mézesdombot

Hanyagul elvégzett munkálat levét issza Kézdivásárhely: miután pár évvel ezelőtt támfalat építettek a Kovácsszer nevű városrészen, kiderült, hogy az nem tudja tartani a rá nehezedő súlyt, és beomlott. Szerencsére az önkormányzat kapott egy vállalkozót, amelyik szakszerűen újraépíti a falat.

A háromszéki sajtó több alkalommal megkongatta a vészharangot a Mézesdomb kapcsán, de az mégsem jutott el az illetékesekig. Jeleztük, hogy a munkálatot nem megfelelően végzik, már a kivitelezés folyamán összeroskadtak a kővel megrakott, ún. gambionok, vagyis kőketrecek. Az 1,5 milliárd régi lejbe kerülő „munkálatnak” beérett a gyümölcse: múlt év derekán, június végén, amikor a nagyobb patakok a tetemes esőzések miatt kiöntöttek, a víz felvette a Mézesdombot is, egy háznak a része leszakadt, a többi lakó pedig rettegve várta a holnapot.

Az önkormányzat versenytárgyalást írt ki az új munkálatra, és a Conico Rt. merészkedett elvállalni a titáni munkát. A jelzőnk nem túlzás, hiszen a trehányul lerakott ketrecekből, épületek mellől kellett kiszedni a pataki köveket, majd betonbeöntéseket készíteni, folyamatos emberélet-veszélyeztetése mellett.

Hétfői terepszemlénk bizakodásra ad okot: az említett cég munkásai dolgoznak, a domb veszélyeztetett részét betontámfallal erősítik meg, a kavics jórészét már felhordták. A közelben lakó szomszéd elmondta: úgy tudja, hogy a korábbi munkálat során nem került bele a falba minden elem, ami a tervrajzban szerepelt.

A helyen egyébként leesett az ingatlanok ára: az érintett részen tudomásuk szerint két ház is eladó, a kézdivásárhelyi árakhoz képest jóval olcsóbban.

Hozzászólások