Felhívás!

Építkezés előtt a község

Építkezés előtt a község

Közbeszerzés előtt a Horn Dávid Általános Iskola megépítése, őszig el kell készülnie a focipálya 150 férőhelyes fedett lelátójának, és az egészségügyi központ építésére is megvannak a tervek – derült ki Kocsis Béla kommandói polgármesterrel folytatott beszélgetésünkből.

– Év elején említette, hogy elkészült a részben leégett Horn Dávid Általános Iskola új épületének tervrajza. Azóta történt valami fejlemény?
– A bürokrácia útja sajnos rögös, de történt azóta előrelépés az iskolaépítés ügyében. Jelenleg az anyagiakra való rábólintást várjuk a Fejlesztési Minisztériumtól, ahol legutóbb a véglegesítés fázisában volt az iskola ügye. Reméljük, minél hamarabb zöld utat adnak, és már idén ki tudjuk írni a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzést, valamint megkezdődhet a munka. Az is elegendő lenne, ha az idei évben legalább az alapjait kiöntenék. Ezért is remélem, hogy minél hamarabb rábólintanak a jóváhagyásra, hiszen tudjuk jól: Kommandón már októbertől nem olyan az időjárás, hogy kedvezzen az építkezésnek. Továbbá abban is bízom, hogy a közbeszerzés nem fog elhúzódni, mert sajnos számolni kell azzal, hogy a kivitelező-jelöltek fellebbeznek, ezzel is a mi munkánkat, valamint az iskola megépítését hátráltatva. A kivitelezés összértéke közel egymillió euró, és ebből a kommandói önkormányzat önrésze közel 87 ezer euró. Az épület felhúzását az Országos Vidékfejlesztési Programból (PNDL) finanszírozzák, és egy olyan korszerű intézményt sikerül tető alá hozni, ami megfelel az uniós előírásoknak. Megjegyezném, hogy amikor az új épület elkészül, akkor az óvoda is abban kap helyet.
A Horn Dávid Általános Iskola  épen maradt része, ahol a tanítás zajlott– Ugyancsak az év eleji tervek között szerepelt a lelátó megépítése a sportpályán. Jelenleg milyen szakaszban van ennek az ügye?
– A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés már megtörtént, a nyertes cég is megvan. Terveink szerint idén már el is kell készülnie a lelátónak, számításaink szerint szeptemberben-októberben lenne az átadás. Ezt a munkálatot a Progressio Leader keretében pályázta a kommandói önkormányzat.
– Az egészségügyi központ létesítésével hogy állnak?
– A tervrajza elkészült, és a megvalósításra vonatkozó közbeszerzés is megtörtént. A kommandói önkormányzatnak van egy saját tömbháza, aminek az alsó részében – ahol régebb gyerekkantin működött – lesz az egészségügyi központ. A munkálatot egy kovásznai cég fogja elvégezni. Fontos megjegyezni, hogy a kommandói községvezetés szükségesnek tartja, hogy legyenek a településen bizonyos egészségügyi szolgáltatások, és például ne kelljen egy szem gyógyszerért lemenni a hozzánk legközelebb álló településre, Kovásznára. Ezért a terv szerint az egészségügyi központban lesz orvosi rendelő, fogorvosi rendelő, patika, valamint a Diakónia is helyet kap benne, ez utóbbinak mosodája is lesz az épületben. Ezt a kivitelezést önerőből finanszírozza a helyi önkormányzat. Megjegyezném azt is, hogy javában zajlik a sport- és ifjúsági tábor létesítése is, ami, ha elkészül, mindenképp fontos része lesz Kommandó turizmusának. Ugyanakkor kiemelném, hogy nem csak azért öröm számunkra ez a számos, folyamatban lévő munka, kivitelezés, ami előtt állunk, mert hozzájárul a község fejlődéséhez, hanem azért is, hogy amikor ezek a munkák megkezdődnek, néhány kommandói embernek munkahely is kerül, mert elkel majd a szakképesített vagy épp szakképzetlen segítség az építkezéseknél. Ha csak tíz embernek is jut munka, az máris tíz kommandói családnak jelent betevőt az asztalára.
– Útközben láttuk, hogy Kommandó bejáratánál eltűnt az óriás székely kapu. Mi történt?
– Nemrég tartottunk egy terepszemlét, és szomorúan vettük tudomásul, hogy a 2007-ben állított, juharfából készült székely kapu, mely eddig bírta esőben és hóban, elkorhadt. Hogy elkerüljük a problémát, ne adj’ isten balesetet, a testület úgy döntött, levesszük a régi kaput, és a helyére újat állítunk. Az új kaput a gelencei Both László faragja, és terveink szerint már jóval a falunapok előtt felállítjuk, hogy ékesítse községünk bejáratát.
Épül a sport- és ifjúsági tábor– A falunapokról mit lehet tudni előzetesen?
– Egyelőre annyit elárulhatok, hogy kétnapos rendezvény lesz, és az önkormányzat és a támogatók anyagi lehetőségeihez mérten igyekszünk olyan programot összeállítani, ami kielégíti mind a helyieket, mind az ide látogató vendégeket.
– Sok községben, főleg télen, gondot jelent a tűzifa beszerzése. Kommandón mi a helyzet?
– A 2018-as évre 187 tűzifavásárlásra vonatkozó lakossági kérést iktatott a polgármesteri hivatal. Ezen kérések értelmében egyénenként 10 méter tűzifát adunk. Igaz, ez a 187 kérés kissé meggyűjtené az önkormányzat baját, de szerencsére, akárcsak az előző évben, a állami erdészet besegít, velük közösen vállaljuk a szükséges famennyiség előteremtését. <<

Hozzászólások