Felhívás!

Éltetik a fúvószenét

Éltetik a fúvószenét

Zágonban az 1800-as évekre nyúlik vissza a fúvószene története, amit jelenleg a fiatalok éltetnek tovább a polgármesteri hivatal támogatásával, illetve a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola oktatóival.

 

Musát Gyulától, a Zágoni Ifjúsági Fúvószenekar karnagyától megtudtuk, bár a fúvószene több száz éves múlttal rendelkezik a községben, az évek alatt sokan kiöregedtek, de 2005-ben, a polgármesteri hivatal támogatásával újraindult a fúvószene-oktatás a községben. Akkoriban több mint 10 taggal kezdtek, mostanra közel negyven, 9-16 év közötti fiatalt oktatnak.

Musát meg is jegyezte, mindenképp elismerésre méltó a zágoni önkormányzat hozzáállása és támogatása, ragaszkodása a fúvószenéhez. A fiatalok oktatásáról a sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola részéről ő maga, továbbá Kelemen Szilárd és Éltes Áron gondoskodnak. A fúvósok heti két alkalommal, szerdán és pénteken próbálnak, míg hangszeres órák szinten minden nap vannak.

Az elmúlt évek során nem csak odahaza, hanem a megye határán túl, de még Magyarországon is felléptek a fúvósaik. Idén legközelebb március 15-én fognak szerepelni Zágonban, emellett még május 1-jén is ők „zenélik fel” a falusiakat, és ugyancsak májusra egy anyák napi koncerttel is készülnek. Mindezek mellett idén nyáron sem maradhat el a zenetábor.

Hozzászólások