Felhívás!

Életében is megbecsülték

Életében is megbecsülték

Június 14-én, szerdán 16 órakor a céhes városbeli Nagy Mózes Elméleti Líceum aulájában post mortem díszpolgárrá avatják Kosztándi Jenő festőművészt, és a szülőházánál emléktáblát lepleznek le a tiszteletére.

A jövő szerdai rendezvényen az egybegyűlteket Bejan András, a Nagy Mózes Elméleti Líceum igazgatója köszönti, a díszpolgár személyiségét Deák Ferenc magyartanár méltatja, beszédet mond Bokor Tibor polgármester. A Vetró András szobrászművész által készített alkotást Bokor Tibor polgármester és Hegedűs Ferenc vállalkozó leplezi le.

Kosztándi Jenő 1930. május 26-án született Kézdivásárhelyen, gyerekkora első éveit Brassóban, majd Hosszúfaluban töltötte. Középiskolai tanulmányait a kézdivásárhelyi római katolikus gimnáziumban kezdte el, majd Sepsiszentgyörgyön fejezte be a II. világháború végén. Ezt követően a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskola festészet szakára nyert felvételt. 1953-ban diplomázott, és tagja lett a Romániai Képzőművészek Szövetségének.

Hazatérése után előbb rajzot tanított a líceumi román osztályokban, majd 1971-ben a kézdivásárhelyi Elméleti Líceum keretében létrehozott képzőművészeti tagozat szervezője volt, ahol 1990-es nyugdíjazásáig tanított.

Festőművészként az egyetem elvégzése után is folyamatosan fejlesztette magát. „A diplomázás után sokat olvastam, tanulmányoztam, kísérleteztem, fejlesztettem magamat, hiszen Mattis Teutsch János festőművész mondta: »Jenő, szeretem, amit csinálsz, de nem lefesteni, hanem megfesteni kell a képet. Nyújtsd ki a kezed, s a világ belejön.« A dolgok mélységét, a mondanivaló tisztaságát, annak képbe való ültetését mind meg kellett tanulnom”, vallotta a mester. Képeivel rengeteg rangos kiállításon vett részt, de soha nem pihent a babérjain, „komolyabban dolgozom, mint 10 évvel ezelőtt”, fogalmazott lapunknak tavaly.

2015-ben, a magyar kultúra napján feleségével együtt Háromszék Kultúrájáért-életműdíjjal tüntették ki a helyi kultúra terén kifejtett több évtizedes kiemelkedő tevékenysége elismeréseként, míg tavaly márciusban nemzeti ünnepünk alkalmából Áder János köztársasági elnök Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki a magyar közösségért kifejtett munkásságáért. „Kimondhatatlan érzés, nagy boldogság számomra ez a kitüntetés, olyan, mint amikor a kisgyerek várja a karácsonyfát”, nyilatkozta lapunknak az elismerés átvétele után Jenő bácsi.

2010-ben Hegedűs Ferenc vállalkozó megnyitotta a Kosztándi Galériát. A művészpár a városnak adományozta életművét, így páratlan kincs került a közösség birtokába. Jenő bácsi életének 87. évében, ez év február elsején hunyt el. „Mély fájdalommal búcsúzom Jenő bácsitól, hiszen nagyon jó barátságban voltunk, óriási űrt hagyott maga után”, osztotta meg akkor lapunkkal a mecénás.

Hozzászólások