Felhívás!

Elbúcsúztatták a legidősebb vadászt

Elbúcsúztatták a legidősebb vadászt

Nyolcadik alkalommal tartotta idényzáró ünnepségét a Bodoki Vadász és Halász Sportegyesület a helyi kultúrotthonban. A február 16-i eseményen emléklap átadásával búcsúztatták el a legidősebb vadászt, Daragics Pétert.

A 85 éves Péter bácsi 52 év vadászás után döntött úgy, hogy átadja a helyét a fiataloknak. „Már nem látok és hallok jól, az izmaim se bírják a hosszas sétát. Eleget búsulom, de már ott van a korom – mondta”, majd jó kedéllyel mesélt az élményeiről. Bevallása szerint a vadász lételeme a vadászat, amiben az a legszebb, hogy vadakat lát, és amilyen vadra megy, azt sikerül elejtenie. Igaz, hogy már többet nem vadászik, de puskáját nem adja el, és a golyótárat se fúratja ki: unokája lép majd az ő és a két fia nyomdokaiba.

Szükség van a fiatalokra, hiszen évről évre csökken a csoport létszáma, hangsúlyozta beszédében Fodor István polgármester. Köszöntőjében az elöljáró a vadászat fontosságát, annak ősi eredetét emelte ki, mely az ember, az erdő és a természet kapcsolatát jelenti, együttesen alkotva és szabályozva az ösztönök, a hagyományok és a törvények által.

A vadászat szenvedély, sport, szakmai és gazdasági tevékenység egyidejűleg, melynek céljait, módszereit és kereteit a mindenkori politikai, társadalmi és gazdasági viszonyok határozzák meg. Ennek a bonyolult rendszernek a buktatóival kellett megküzdeniük az elmúlt évben is a vadászoknak, hiszen a községet rendszeresen látogató medvék eltávolítása sok fejtörést okozott. Mindezek ellenére az elmúlt szezonban sikerült többek között három medvét kilőniük, köztük azokat is, amelyek a településre bejárva az embereknek rengeteg gondot, félelmet és kárt okoztak. Az egyesület sikeres idényt tud maga mögött, hiszen közel 90 vaddisznót és jó néhány szarvasbikát, selejt és trófeás őzbakot, illetve őzsutát sikerült elejteniük.

Az egyesület által működtetett medvemozi is nagy népszerűségnek örvendett az elmúlt évben. A húsz személy befogadására alkalmas, egyirányú (reflexiós) üveggel ellátott, zárt medveles körülbelül egy hét múlva, amint megközelíthetővé válik a hótól, újra látogatható lesz. A mozizás során az érdeklődők megismerhetik a vadak viselkedését, kiváló alkalom többek között a medvék, rókák, szarvasok és vaddisznók megfigyelésére. A programra előzetesen (a 0748.616.482-es vagy a 0758.689.419-es telefonszámokon) jelentkező csoportoknak Gidófalva központjából terepjáróval biztosítják a szállítást.

Az idei vadászbálon a bodoki vadászterületet és állományt is érintő dokumentumfilmet tekinthettek meg a jelenlevők. A vadászbál nemcsak a számvetés és összegzés ideje, hanem a szórakozásé is. A mulatság hangulatát, az elmúlt évekhez hasonlóan a trófeákkal feldíszített színpad, a vadászok ünnepi viselete és az ízletes szarvashúsból készített menü adta, továbbá a hajnalig húzott talpalávaló, és persze nem lenne teljes a kör a jóízű tréfák és vadászmesék nélkül.

Hozzászólások