Felhívás!

Egy lépéssel közelebb a nyári szánkózáshoz

Egy lépéssel közelebb a nyári szánkózáshoz

A nemrég megtartott tanácsülésen a kovásznai testület elfogadta a nyári szánpálya (bob) megépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmányt, ami azt jelenti, hogy egy jelentős lépést tettek annak irányába, hogy a későbbiekben Kovásznát még inkább felzárkóztassák az élményturizmust nyújtó turisztikai települések sorába.

A dokumentáció értelmében a sípálya környékén – ahol télen a korcsolya is működött, és ahol majd wellnessközpontot is szeretnék létesíteni – alakítják ki a nyári szánkópályát. Ez a völgy-hegy irány szerint baloldalon kapna helyet, a kicsi sípálya helyén, vagyis azon a szakaszon, amit ez idáig is szánkózásra használtak a téli szezonban.

Hasonló bobpálya pl. Gyimesfelsőlokon és Borszéken is működik, viszont a kovásznai abban különbözne ez utóbbitól, hogy mind négy évszakban üzembe lehetne tartani, vagyis mondhatni az év minden napján csalogatná a turistákat a fürdővárosba.

A beruházás egy felvonóból, ereszkedőpályából, érkezési zónából, jegyárusításra alkalmas épületből, illetve egy raktárhelyiségként szolgáló épületből áll. Egy másfél hektáros területen kapna helyet, 47 méter szintkülönbséggel. A felvonó hossza 350 méter, a lecsúszó pálya nyomvonala pedig 510 méter. A kivitelezés értéke 7 millió 201 ezer lej, az ehhez szükséges anyagiakat állami, illetve saját forrásból fedezné az önkormányzat.

Gyerő József polgármester elmondta: a 2017/558-as kormányhatározat rendelkezéseit kihasználva – amely a turisztikai beruházások mestertervét szabályozza – Kovászna városa már pályázott egy wellnessközpont építésére, a bobpályát is e támogatási lehetőséggel valósítanák meg. A projekt keretében az elszámolható költségek 90 százalékát finanszírozná az állam, míg a maradék 10 százalékot és az el nem számolható költségeket az önkormányzatnak kell fedeznie.

El nem számolható költség többek között a villanyhálózat kapacitásának növelése a helyszínen, amit így is, úgy is meg kellett volna tegyenek, mert a sí- és korcsolyaszezonban akadozott a térségben az áramellátás. Ennek orvoslásaként középfeszültségű vonalat kell a helyszínen biztosítani, azaz transzformátortelepet létesítsenek. Így majd optimális áramellátást tudnak biztosítani mind a tervezett bobpályának, mind a wellnessközpontnak, illetve a már működő sí- és korcsolyapályának is.

A polgármester elmondta: a megvalósíthatósági tanulmányt augusztus végéig kell beterjeszteni a kormányhoz. Elfogadás esetén a beruházást beírják a támogatandó projektek mestertervébe, így zöld utat kap a finanszírozásra. Az elöljáró megjegyezte: ha majd sikerül Kovásznán megépíteni a nyári bobpályát, a wellness központot, a tervezett sportbázist, illetve felújítani a kisvasutat és a Siklót, valamint figyelembe véve a már működő létesítményeket (sí- és korcsolyapálya), akkor hosszú távon Kovászna felzárkózhatna az élményturizmust nyújtó települések élvonalában, és újabb kínálattal bővíthetné a ma még hangsúlyosan a gyógyászatra épülő turisztikai potenciálját.

 

Foto: Négy évszakban működő bobpályával bővülne a sípálya környéke (képünk illusztráció)

 

A nyári bobpályák típusai

A medres bobpályák jellemzői: a kocsik egy hosszú, fémből (esetleg cementből) kiöntött “U” alakú pályán haladnak végig. A kocsin 1 vagy 2 ember ülhet típustól függően, amely 4 keréken halad a pálya öblében. Egy fék segítségével lehet a sebességet szabályozni, amelyet igencsak ajánlott használni, főként kanyarok előtt, mivel a biztonsági öv híján extrém esetben ki is lehet repülni egy-egy kanyarban. Ettől függetlenül biztonságosak ezek a pályák, csak ésszel kell őket használni.

A sínes bobpályák jellemzői: a kocsik két sínpárba kapaszkodnak több ponton is, így teljesen stabilak és biztonságosak. A bobokon többnyire 2 felnőtt vagy 1 felnőtt és egy gyerek fér el, akik biztonsági övvel vannak az ülésekhez rögzítve. Mindez azt teszi lehetővé, hogy a medres társaikéhoz képest gyorsabban tudnak haladni a pályán, akár 30-40 km/órás sebességgel is. Időjárástól függetlenül, télen-nyáron használhatók, némelyeket plexitetővel is ellátnak esős-havas időben.

(sielok.hu)

Hozzászólások