Felhívás!

Decembertől érvényes az új rendszer

Decembertől érvényes az új rendszer

A december elején érvénybe lépő fizetős parkolás a Gábor Áron teret, a Petőfi Sándor utca Boldog Özséb templomig tartó szakaszát, a katonanevelde előtti parkolót, a Függetlenség utcát, az Ady Endre utcát, a Kossuth Lajos teret, a Márton Áron teret, a Szőcs József és a Dózsa György utcát érinti. Kerékbilincselés nem lesz, aki pedig elfelejt jegyet váltani, egy napijegy megvásárlásával letudhatja a büntetését.

Kézdivásárhely Helyi Tanácsa a májusi soros tanácsülésen határozott arról, hogy szükséges a fizetős parkolás visszavezetése Kézdivásárhely néhány közterületén. Az intézkedésre azért van szükség, mert napközben lehetetlenné vált a parkolás a város központjában, valamint a főtérre bevezető részeken. A tanácsosok a korábbihoz képest egy jóval megengedőbb határozatot dolgoztak ki, amelynek célja a rendteremtés.

A helyi tanács új határozata négyféle bérletet kínál: lesz havi és éves, jogi személyek számára lefoglalható parkolóhely, lakóbérlet és fogyatékkal élők számára kiállított bérlet is. A havi és éves bérletet magán- és jogi személyek is igényelhetik, a lakóbérletet csak a fizetős parkolók zónájában lakók válthatják ki. A fogyatékkal élők és azok törvényesen megnevezett kísérői ingyenesen használhatják a parkolókat, elsősorban a számukra kijelölt helyeket.

A lakóbérletet az önkormányzattól lehet igényelni a személyigazolvány és a jármű igazolványának felmutatásával, de csak abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre garázs vagy más parkolási lehetőség. A következő zónákban élők igényelhetnek lakóbérletet: Gábor Áron tér, Márton Áron tér, a 7–23-as, a 39–46-os és a 69-es Udvartér lakói. A bérletek Kézdivásárhely polgármesteri hivatalának adó- és illetékirodájában szerezhetőek be.

A parkolás munkanapokon 8.30 és 16.30 között lesz fizetős, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon és munkaszüneti napokon ingyenes. A parkolójegyet az automatából lehet megvenni, de SMS-ben is lehetőség van a fizetésre, a táblákon feltüntetett mód szerint. SMS-ben történő fizetés esetében egyórás és egynapos jegy váltása lehetséges. Az ügyfél megerősítő SMS-t kap, amely tartalmazza az időtartamot és az SMS költségét. Teherszállító járművek szabadon parkolhatnak munkanapokon 8.30 és 11.00 óra között, fizetési díj nélkül. A megadott időintervallumon túl parkolójegyet kell váltaniuk. A taxisoknak kötelező az éves bérlet, ennek értéke 120 lej egy évre.

Amennyiben valaki nem vált jegyet vagy érvénytelen jeggyel állomásozik, büntetést kap. Annak kifizetésére 48 óra áll az autótulajdonos rendelkezésére, értéke pedig egy napijegy ára, azaz 10 lej. Ha 48 órán belül nem fizeti be a napidíjat, a büntetés 150–300 lejre nő, esettől függően.

Tarifák

A parkolási díjak a következőképpen alakulnak: egy óra parkolás a Gábor Áron téren két lejbe kerül, a további fizetős zónákban egy óráért egy lejt kérnek el. A napidíj értéke 10 lej. Aki SMS-ben vált jegyet, annak egy óra 0,40 euró + áfába kerül, a napidíj 2,1 euró + áfa. A havi bérlet magánszemélyek számára 35 lej, jogi személyek részére 35 lej + áfa. Az éves díj 250 lej magánszemélyek részére és 250 lej + áfa jogi személyek számára. Aki állandó parkolóhelyet szeretne váltani (csak jogi személyek jogosultak), azok évi 600 lej + áfa kifizetésével tehetik meg. A lakóbérlet értéke 25 lej/hónap és 120 lej/év.

Hozzászólások