Felhívás!

Cél, hogy fejlődjön a gyógyturizmus

Cél, hogy fejlődjön a gyógyturizmus

Szeptember 1–5. között tartották Kovászna városában az évente megszervezett nemzetközi fizikális medicinai, rehabilitációs és balneológiai kongresszust. A résztvevő orvosok a tanácskozás mellett megismerhették Kovászna városának adottságait, történelmi, gazdasági, társadalmi összetevőit.

A kongresszus fő szervezője a Romániai Rehabilitációs, Fizikális Medicina és Balneoklimatológiai Társaság volt, együttműködve a Romániai Balneológiai Egyesülettel, a Romániai Neurorehabilitációs Társasággal, a Romániai Gerincpatológia, -terápia és Rehabilitációs Társasággal, a Moldovai Orvosi Rehabilitációs és Fizikális Medicina Társasággal, partnerségben a Kovászna Turizmus Rt.-vel, Kovászna város önkormányzatával, Kovászna Megye Tanácsával és a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel.

A tanácskozást megelőzően sajtótájékoztatót tartottak a szervezők az Őzike Szálloda előadótermében, ahol aláírták azt a megállapodást is, amelynek értelmében együttműködésre lépett a tudományos szféra, a fürdővárosok önkormányzatainak szövetsége és a gyógyturizmusban érdekelt munkaadók szervezete. A céljuk közösen tenni azért, hogy fejlődhessen a balneoturizmus.

A kongresszusra fizikailag 170 személy jelentkezett be, de nagyjából 200 személy az országból és 100 nemzetközi résztvevő is csatlakozott online.

– Mi az önkormányzat részéről biztosítottuk a hang- és internettechnikát, de segítettünk a bannerek, szóróanyagok elkészítésében is, valamint biztosítottuk a szállítási szolgáltatásokat is a vendégeknek – mondta el Gyerő József polgármester. – Elvittük őket a szívkórházhoz, megmutattuk a kisvasutat, valamint ellátogattunk közösen a zabolai Mikes-kastélyba is.

Az elöljáró elmondta, azért is vállalták a partnerséget a kongresszus szervezésében, hiszen ez jó alkalmat adott arra, hogy a települést népszerűsítsék, adottságait ismertebbé tegyék pont azok körében, akik a gyógykezeléseket ajánlják, felírják a potenciális betegeknek.

– Kovásznán létezik az úgynevezett idegenforgalmi illeték – 2 lej/éjszaka –, amit kimondottan népszerűsítésre, rendezvényszervezésre kell visszafordítani, a turisták javára, ez az esemény pedig pontosan ezt a célt szolgálta, így ebből az illetékből különítettünk el egy 15 ezer lejes tételt a kongresszusra.

A polgármester egy kisfilmet is készített a vendégek számára, amelyben a város adottságait, történelmi viszonyait, gazdasági és társadalmi összetételét mutatta be, emellett fellépett és nagy sikernek örvendett a Barátosi Ferencz Ernő Fúvósegyesület.

Hozzászólások