Felhívás!

Brassói szemetelők Rétyen

Brassói szemetelők Rétyen

Réty épületeinek körülbelül 20%-a hétvégi ház: ez hordoz magában számos pozitívumot, de ugyanakkor negatívumot is – tudtuk meg Dombora Leheltől, Réty község polgármesterétől. Kiderült, hogy számos „vendégtelepes”, netán átutazó a közeli erdőkben szórja szét szemetét.

Az elöljáró kifejtette, hogy a hétvégi házakkal beépített „övezetek”különböző részeken terülnek el. A legrégebbi – amit Ferencvárosként emlegetnek – a főút (Sepsiszentgyörgy-Kovászna szakasz) bal oldalán található: itt körülbelül 70 ház igencsak zsúfoltan van egymásra építve.

– A rétyi Cserésdomb Közbirtokosság területén magántulajdonban lévő házakról van szó: a tulajdonosok egyéni szerződések alapján bért fizetnek a közbirtokosságnak. A házak a tanácsnál vannak bejelentve adó alá. A kezdetekben felügyelet nélkül burjánoztak el itt az ingatlanok, jelenleg is problémás a meglévő épületek törvényesítése. Igaz, sokan próbálkoznak hivatalosan, építkezési engedélyekkel „javítani” a helyzeten, de akad, aki erre fittyet hány – részletezte Dombora, hangsúlyozva, hogy egyezség született a közbirtokossággal, akik minden erőfeszítést megtettek a területen történő épületek törvényesítésére.

A másik „negyed” az út jobb oldalán található: ez már szétszórtabb, átláthatóbb.

– A belterület terjeszkedését amúgy ez utóbbi fele képzeltük el, természetes folyamatként tart erre az építkezési trend Rétyen, így az infrastruktúrát is erre terjesztenénk. Ez lényegesen kellemesebb, szellősebb környék, ám sajnos itt is akadnak fejetlenségek: sokan parcelláznak, ám nem gondolkodnak nagyobb léptékben, így egyesek a hátsó szomszédokat elzárták a külvilágtól, nem hagytak nekik bejáró utat – panaszolta.

Erre a környékre fokozottan figyelnek, csak tágabb perspektívában gondolkodva adnak jóváhagyásokat. A hétvégi házakhoz kapcsolódó probléma, hogy rengeteg szemetet hordanak egyes „hétvégi telepesek” a környékbeli erdőkbe.

– Nem győzzük gyűjteni a szemetet a szociális segélyben részesülő közmunkásokkal: még olyan helyekről is mi gyűjtjük a hulladékot, amihez amúgy semmi közünk nem lenne (például a nemzeti út két oldaláról), de ami ugyanúgy rondítja a település képét – árulta el a polgármester.

Kiderült, hogy egyesek egész arcátlanul szemetelnek: a napokban egy brassói házaspárra utaló utánfutónyi háztartási szemetet szedtek össze a közeli erdőből, és a házaspár még arra sem vette a fáradtságot, hogy a személyes iratait ne vegyítse az „inkrimináló fölöslegek” közé.

– Adásvételi szerződéseket, névre szóló tachográf korongot, személyes iratokat találtunk a ruhától kezdve befőttes üvegekig mindent tartalmazó utánfutónyi hulladék között. A rendőrséget kértük meg a további intézkedésekre. A brassói házaspár amúgy nem szerepel nálunk semmilyen tulajdonnal – összegezett Dombora.

Hozzászólások