Felhívás!

Az összetartozás ajándékai

Az összetartozás ajándékai

Százhúsz doboznyi, összesen több mint egy tonna ajándékot hozott az erdővidéki iskoláknak, óvodáknak a magyarországi Szent László Társulat, közreműködésben a Rákóczi Szövetséggel, a Máltai Szeretetszolgálattal, valamint a Johannita Segítő Szolgálattal. A helyi intézményvezetők az ajándékokat hétfőn vették át Baróton.

 

Az édességeket, mesekönyveket és játékokat tartalmazó dobozok átadásakor Czibolya Gábor, a Szent László Társulat elnöke elmondta, az ajándékok egyben sok ezer magyar család szeretetét és odafigyelését is közvetítik az erdővidékiek felé, azokat mintegy negyven helyszínen gyűjtötték össze az elmúlt időszakban, a legtöbbet Budapesten.

Nem ez az év az első, hogy a társulat karácsony táján ajándékokkal lepi meg az országhatárokon kívül élő magyar gyermekeket, idén immár a 14. alkalommal szerveztek gyűjtést. A kezdeményezés elindítását éppen a szomorú emlékezetű 2004-es népszavazás váltotta ki a piliscsabai Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, mint Czibolya fogalmazott, azért, hogy az anyaországiak a gesztussal az érem másik oldalát is megmutassák a határon túliaknak. Így minden dobozon most is olvasható volt a nemzeti színeinkkel körbefont felirat: „Összetartozásunk ajándékai”.

A Rákóczi Szövetség elnökének, dr. Halzl Józsefnek és Kárpátalja római katolikus megyéspüspökének, Majnek Antalnak a fővédnöksége alatt lezajlott gyűjtés szervezője arra kérte a jelenlevő iskolaigazgatókat, segítsék munkájukat, amit úgy tehetnek meg, ha lefotózzák az örömteli pillanatokat, amikor a gyermekek átveszik a magyar összetartozás jegyében nem kevés utánajárással összegyűjtött ajándékokat, miközben azt se felejtik el elmondani nekik, hogy azokat Magyarországról kapták.

Czibolya hozzáfűzte: „Erdővidéken ez idáig nem jártunk, ám mostani ittlétünk alatt azt tapasztaltuk, hogy az itt élők is tiszteletre méltóan küzdenek magyarságuk megmaradásáért, azért, hogy gyermekeiket magyar tudatra neveljék.” Részletezte, hogy az elmúlt években egyik legkedvesebb emlékeként az maradt meg, hogy a Szilágyságban, Zsibón az általuk hozott meséskönyvekből az egyik iskolában még játszósarkot is kialakítottak. „Magyarországon öröm tapasztalni azt, ahogy az emberek megnyitják szívüket, itt meg azt, hogy boldogan fogadják ajándékainkat” – hangsúlyozta.  

Barót polgármestere, Lázár-Kiss Barna a helybéli, de az erdővidéki tanintézmények nevében is köszönetet mondott a szállítmányért, azért, hogy a gyűjtők ezúttal Erdővidéket választották úti céljuk, ajándékozásuk helyszínéül.

Hozzászólások