Felhívás!

„Az ember, ha dolgozik, van eredmény”

„Az ember, ha dolgozik, van eredmény”

Zágon községben új polgármester került az önkormányzat élére. Kiss Augustin 2007 óta agrárreferensként dolgozott a polgármesteri hivatalnál, alkalma nyílt megismerni a közigazgatás csínját-bínját, így hamar bele fog szokni az új munkakörbe.

A korábbi munkahelyének köszönheti azt is, hogy megtanult bánni az emberekkel, illetve jó kapcsolatot alakított ki a lakossággal. A tavaly októberben döntötte el, hogy polgármester-jelöltként méretkezik meg az idei választáson, amelyet nagyon magas fölénnyel meg is nyert.

– Meglepődött azon, hogy megnyerte a polgármester-választást? Van-e konkrét oka annak, hogy elsöprő győzelmet aratott?

– Szerintem most látszik az elmúlt 13 év, amelyet a helyi önkormányzatnál dolgoztam, és az a tapasztalat, amit ott sajátítottam el. Nagyon sokat dolgoztunk a kampány során is, kilenc tanácsosunk jutott be, ilyen arányú győzelemre még nem volt példa Zágon községében.

– Hogyan látja, milyen a csapat?

– Nagyon jó fiatal csapat van az RMDSZ részéről, és látszik is a munkánk gyümölcse, hiszen ilyen magas részvétel a választásokon az elmúlt években sosem volt: sem a magyarság, sem a románság részéről, illetve Papolcon is rengetegen éltek a szavazati jogukkal.

– Hogyan oszlottak meg a szavazatok?

– Most már el merem „dicsekedni”, hogy bár Papolcon körülbelül kétszer annyi román anyanyelvű polgár él, mint magyar, én mégis 400 szavazatott kaptam, míg a román ellenfelem 160-at, úgyhogy van eltérés. Zágonban pedig én 550 szavazatot kaptam, ő pedig 190-et.

– Mit gondol, minek köszönhető ez?

– Az emberek kilencven százaléka ismer a községben, illetve az ellenfelemet kevésbé, hiszen ő nem itt született, csak ide nősült.

– Rendben lezajlott az átadás-átvétel, voltak akadályok?

– Még az iktatás nem volt meg, úgy írja a szabályzat, hogy maximum húsz nap alatt kell rá sort keríteni. Idáig nincs probléma, aztán majd meglátjuk.

– Mik a legfőbb tervei az elkövetkezendő négy évre? Mi lesz a folyamatban lévő fejlesztésekkel?

– Az elkövetkező időszakban is a község lakóival való jó kapcsolat fenntartásán dolgozunk. A folyamatban lévő pályázatokat, például a víz- és csatornarendszer bővítését befejezzük, és újakat kezdünk el, hiszen a munkát soha nem lehet befejezni, csak abbahagyni. Terveink között szerepel az infrastruktúra fejlesztése is: utak aszfaltozása, a mezei és erdei utak karbantartása és korszerűsítése. Pályázatírásban is segítünk a lakosságnak, például mezőgazdasági fejlesztésekre, hiszen a földművelés és állattenyésztés a község lakosságának jelentős részét érinti. Szükség van a község épületeinek a felújítására és karbantartására is, többek között az orvosi rendelő, valamint a zágoni és papolci kultúrházak felújítására. Mi csak azt ígértük meg a kampányidőszak alatt, amit biztosan meg is tudunk valósítani, de vannak még tervek bőven.

– Idáig milyen közösségi munkálatokban vállalt szerepet?

– Azon kívül, hogy mindig arra törekedtem, hogy a község lakói rendelkezésére álljak, részt vettem számos rendezvényen, mezőgazdasági területek telekkönyvezésében, felmérésében segítettem: 2019-ben 500 parcellát, 2020-ban 1000 parcellát sikerült telekkönyveznünk. Ezt a munkát mindenképp szeretném folytatni, hogy Zágon községnek az összes mezőgazdasági területe telekkönyvezve legyen az elkövetkezendő években. 2019-ben 16 mezőgazdasági pályázat megírásában vállaltam szerepet, amelyeket a Proeconomica Alapítvány finanszírozott, és mind a 16 pályázat támogatásban részesült. Úgy gondolom, kivettem a részem a közmunkából, mindig jelen voltam ott, ahol fiatal munkaerőre volt szükség.

– A polgármesteri hivatalban lesznek átszervezések?

– Elméletileg nem megy el senki, de akinek itt van a munkahelye, az biztosan dolgozni is fog, mert nagyon sok a tennivaló. A legfontosabb az lenne, ha a hivatal munkatársaiban tudatosulna az, hogy mi az emberekért vagyunk, értük dolgozunk, értük vagyunk. Emellett szükség lenne egy jogtanácsosra, mert az nincs, és fontos lenne.

– Mi a legnagyobb probléma a községben, amit orvosolni kellene?

– Sajnos fennáll a román–magyar viszony elmérgesedésének a lehetősége.

– Ennyire komoly a helyzet?

– Ezt nem mondom, de a választásokon is bebizonyosodott, hogy javítani kell ezen, mert olyan támadások érték a magyar pártot, ami szerintem nem elfogadható. A célom azonban az, hogy ugyanannyi munkát kell elvégezni mindkét félnél, hogy ebből is ne legyenek konfliktusok, így majd lassan lecsendesednek a kedélyek.

Hozzászólások